Zo zorg je ervoor dat jouw houten tuinmeubelen er mooi uit blijven zien
Nu we niet naar het terras kunnen en dus op het balkon of de tuin zijn aangewezen, is het wel zo fijn als je tuinmeubelen er een beetje fris bij staan. Houten meubelen die veel buiten staan, slijten helaas ook sneller. Gelukkig zijn er manieren om ze er weer als nieuw uit te laten zien.
Hoe je je houten tuinmeubelen het beste kunt onderhouden en/of een opknapbeurt kunt geven, hangt af van de houtsoort. De twee meest voorkomende houtsoorten van tuinmeubelen zijn hardhout en teakhout. Voor allebei geldt dat het schoonhouden van de meubelen al veel schade kan voorkomen. Dat zorgt er namelijk voor dat mossen en algen zich minder makkelijk aan de meubelen hechten.
Het schoonmaken van tuinmeubelen kan gewoon met een sopje. Maak de meubelen goed nat, want dan gaan de poriën van het hout openstaan en wordt het beter schoon. Zijn de meubelen echt vies? Gebruik dan een harde borstel en houtreiniger. In houtreiniger zitten speciale middelen die algen en mos beter verwijderen. Gebruik geen hogedrukreiniger! Dit beschadigt het hout.
Hardhout
Veel tuinmeubelen worden gemaakt van hardhout omdat dat - niet verrassend - sterker en dus weerbestendiger is dan zacht hout. Een nadeel van hardhouten tuinmeubelen is wel dat ze snel ‘vergrijzen’. Door ze (na het schoonmaken) te behandelen, kun je dit proces tegengaan of verhelpen.
Het behandelen van tuinmeubelen kan met olie, lak of beits. Vaak is het handig om je meubel eerst even op te schuren zodat het middel dat je gebruikt beter hecht. Voor hardhout is een grove schuurkorrel het meest geschikt en het is belangrijk om in dezelfde richting te schuren als de houtnerf.
Olie zorgt ervoor dat het hout niet uitdroogt en de natuurlijke uitstraling behoudt. Olie trekt goed in het hout en het is makkelijk bij te werken. Beits is ook een middel dat in het hout trekt en je meubel beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Beits kun je in verschillende kleuren kopen, waardoor je je meubel meteen een ander uiterlijk kunt geven. Lak geeft een extra laag op het hout die bescherming biedt tegen het weer en het zorgt ervoor dat het meubel makkelijker schoon te maken is. Nadeel van lak is wel dat het kan barsten.
Teakhout
Teakhout bevat een van nature beschermende olie en heeft daardoor minder onderhoud nodig dan hardhout. Met schoonhouden kom je dus een heel eind, maar ook teakhout heeft de neiging te vergrijzen door zonlicht. Veel mensen vinden dit mooi en kiezen er dan ook voor om dit proces gewoon zijn gang te laten gaan. Het heeft ook geen invloed op de levensduur van het hout.
Wil je graag de natuurlijke honingkleur van je meubelen behouden? Dan kun je ervoor kiezen het hout te behandelen met teakolie. Hieerdoor verloopt de vergrijzing van het hout minder snel en het zorgt ervoor dat vuil er minder makkelijk in trekt.
Beschermen in winter
Voor zowel meubelen van hardhout als teakhout geldt: ze blijven het mooist als je ze in de winter opbergt in een schuur of berging. Is dat geen optie? Dan kan een hoes voor bescherming zorgen. Hierbij is het wel belangrijk dat de hoes het hout niet helemaal afsluit. Er moet ruimte blijven tussen de hoes en het hout om het te laten ademen en regenwater moet er goed af kunnen lopen. Zo blijven je meubelen langer mooi en dat scheelt weer in schoonmaakwerk voor het nieuwe seizoen.
Voor dit artikel zijn gegevens verzameld van de websites Buitenlevengevoel.nl en Tuinmeubelen.nl.
Wil je meer tips voor in de tuin of ben je op zoek naar wooninspiratie? Bekijk onderstaande video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip van de week
De zon schijnt weer! Zo zorg je voor een schoon terras of balkon
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn, zeker niet als je de fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Deze week maakt ze het terras klaar om te genieten van het mooie weer. -
PREMIUM
Kamer over? Neem een dakloze jongere in huis: ‘Verrijking van je leven’
Voldoende onderdak regelen voor daklozen, met name jongeren, dat is een hels karwei. Daarom proberen gemeenten nieuwe woonvormen uit, zoals jongeren als huurder in huis nemen. -
PREMIUM13
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMColumn16
Woningnood is een probleem van iedereen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de woningnood. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM
Dit zijn de populairste klussen thuis tijdens de coronacrisis
Veel huiseigenaren kunnen in deze coronacrisis makkelijker een klusbedrijf vinden dan voorheen, maar stellen bepaalde grote aanpassingen in huis vaker uit, zoals verbouwen en verduurzamen. Andere karweitjes worden massaal opgepakt, vooral buitenshuis. Dat blijkt uit gegevens van online klusplatform Werkspot.nl die deze site heeft opgevraagd. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
WOZ met 17 procent omhoog: ‘Iedere 10.000 euro verlaging levert jaarlijkse besparing op van 50 euro’
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is fors gestegen. Gemeenten maken de komende maanden bekend wat de WOZ-waarde per woning is. ,,Controleer dat goed’’, waarschuwt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ,,Als je huis te hoog wordt gewaardeerd, kan dat honderden euro's belasting schelen.’’