Zo zorg je voor een groene grasmat: ‘Het vergt oefening en geduld’
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt met zijn wekelijkse rubriek een handje. Geen grind maar een stevige grasmat voor de deur, bedacht hij. Maar kou en mussen spelen hem parten. Wat te doen?
Delen per e-mail
Natuurlijk was ik weer te ongeduldig: ik zaaide gras in de eerste week van april. Wist ik dan niet dat graszaad pas kiemt als de nachtemperatuur minstens tien graden Celsius is? En dan bedoel ik niet de luchttemperatuur maar die van de bodem. Dat wist ik wel, maar mijn gevoel won het even van mijn verstand.
Dat zat zo: voor mijn huis lag grind. Ik houd wel van grind, want je kunt er mooie vondsten in doen: pyrietkristallen, piepkleine granaatjes en klapperstenen die rammelen als je ermee schudt. Maar door de jaren raakte het grind vervuild met grond waarin de mooiste planten zich uitzaaiden: anemonen, tuincyclamen en sterhyacinten. Vooral bolgewassen doen het schijnbaar beter in grind dan in tuinaarde.
Kiezels door de ruiten
Maar het grind was bedoeld als parkeerplaats en niets ziet er zo treurig uit als platgereden bloemen. Bovendien kwamen niet alleen gewenste planten op in het grind, maar ook klassieke onkruiden als heermoes en akkerdistels. En ik weet het: onkruid bestaat alleen in het oog van de tuinier, maar ik wil het niet op mijn oprit. Het grind moest weg.
Ik belde de loonwerker en vroeg hem het grind te vervangen door fijn gebroken puin, met de bedoeling om daarop gras te zaaien. Maar die zat niet te wachten op een miniklus en vroeg waarom ik niet gewoon aarde over het grind aanbracht. Daar kon ik toch ook op zaaien? Maar ik heb leergeld betaald met gras maaien op grind. Al een paar keer zijn de kiezels door de ruiten gevlogen.
De loonwerker kwam, schraapte het grind weg en stuurde daarna een vrachtwagen met gebroken puin. Het is fantastisch om te zien hoe een grote kraan dat puin zo mooi gelijkmatig kan uitvlakken. Daarna harkte ik de zaak nog even aan. En zaaide meteen gras, want gemalen puin is niet mooi om te zien.
Soorten gras
Je hebt veel verschillende soorten gras zoals schaduwgras, gazongras of sportveldengras. Ik kocht speelgazongras. Niet dat ik van plan was om erop te gaan badmintonnen, maar het rijden met een auto vraagt om een stevige grasmat.
Nu wonen er onder onze dakpannen zo'n veertig mussen. Die streken onmiddellijk op mijn puinvlakte neer. Niet te geloven hoeveel graszaad een mussenkolonie kan eten. Ik had het zaad misschien dieper moeten inharken, maar sommige grassen zijn lichtkiemers. Het zaad kiemt niet als het onder de grond - in dit geval onder het puin - belandt.
En door de koude nachten kiemde het graszaad niet en konden de mussen sneller pikken dan het gras kon groeien. De aanhoudende droogte hielp ook al niet.
Nu ben ik de bezitter van een puinvlakte met hier en daar een eilandje gras. Maar goed. Ik kocht 20 kilo graszaad en de zak is nog niet leeg. En of het gras straks tegen de druk van autobanden kan? Geen idee, maar je bent nooit te oud om te experimenteren.
Meer tuintips? Kijk dan eens bij Eigen Huis & Tuin of bekijk onderstaande video met tips tegen een droge tuin van boer Tom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
In deze woontorens ga je de keuken en de woonkamer delen met je buren
De twee woontorens die pal aan de Maas in Rotterdam verrijzen, hebben een naam gekregen: Clubhouse Boompjes. Het is een bijzonder woonconcept waar ‘delen’ voorop staat. Niet iedereen wordt enthousiast van het idee. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
-
Opinie
Verkiezingen gaan ook over het eerlijke wonen
De woningmarkt is een groot belangrijk onderwerp bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen. Dat moet ook, want er is heel wat aan de hand, stelt Laurens Ivens. Al heeft niet iedereen dezelfde oplossingen. -
eigen tuin eerst
Soms bloeien planten met de rem erop, maar welke?
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt met zijn wekelijkse rubriek een handje. Deze week alles over de groeiregulator van planten. -
eigen tuin eerst
Zo kweek je smakelijke groenten op je eigen balkon
Groente kweken op je eigen balkon klinkt leuk, maar valt om de drommel niet mee. Loont het de moeite? Tuingoeroe Romke van de Kaa neemt je bij de hand.