Volledig scherm
De beste waterpistolen spuiten twaalf meter ver. © Desiree Schippers

Zoek dekking! Dit zijn de beste waterpistolen

Voor jou getestHittegolf? Watergevecht! Kletsnatte kinderen, sputterende stralen en een doorweekte fotograaf. Ons panel gaat op zoek naar de beste waterpistolen.

Ons panel

Noah Verduijn (8)

Tiebe Boons (8)

Jort Verboven (9)

Bram Verboven (9)

Floor Boons (6)

Tess Verboven (13)

Luna Verduijn (10)

Er rijdt een bestelbusje over de Stadhoudersdijk in Waspik. De bestuurder steekt plots de armen boven zijn hoofd. Rond het voertuig zijn zeven belagers opgedoken, hun geweren grijnzend op de voorruit gericht. Lachend ondergaat de bestuurder zijn lot. Leuk speelgoed, die waterpistolen.

De pakketbezorger is nog maar het eerste mikpunt in het Brabantse watergevecht, pardon, onze zeer gedegen waterpistolentest. Niet veel later kan ook de fotograaf haar haren uitwringen. En rijdt de buurman langs om ook zijn busje te laten schoonspuiten. Het panel - zeven scherp schietende buurtkinderen - spuit keer op keer de wapens leeg. Hun ouders roepen vanaf de zijlijn toe. ‘Pompen Luna! Pompen! ‘Sto-hop! De mijne is leeg.’ ‘Kom, bij de tuinslang kun je bijvullen.’

Dat waterpistolen nog altijd waterpistolen worden genoemd, mag gerust een eufemisme heten. De testwaar bestaat immers niet bepaald uit handzame handwapens. Het is bijna alsof een greep is gedaan uit de wapenkluis van het Nederlands Forensisch Instituut, inclusief een soort antitankwapen met de passende naam Soakzooka. Goed, door de felle kinderkamerkleuren is het overduidelijk dat het om speelgoed gaat. Alleen het Kalasjnikoveske gevaarte van Summerplay oogt realistisch genoeg om pardoes een zak geld mee te krijgen, mocht je tijdens een watergevecht per ongeluk een bank binnenlopen. ,,Dankzij het computerspelletje Fortnite”, zo luidt de verklaring.

Pomp

Het panel keurt zeven waterpistolen, verzameld door vergelijkingssite besteproduct.nl. Allemaal beschikken ze over een handmatig pompmechanisme waarmee de luchtdruk in het waterreservoir wordt opgebouwd en er een straal kan worden weggespoten.

Het was Lonnie ‘Super Soaker’ Johnson - een uitvinder, militair en voormalig NASA-medewerker uit Alabama - die het principe in 1989 bedacht voor het zelf geknutselde waterpistool van zijn 7-jarige dochtertje. Bij de exemplaren van Aqua Fun en Summerplay kan de luchtdruk naar eigen inzicht worden opgebouwd zonder dat er geschoten hoeft te worden, met uiteindelijk krachtigere stralen als gevolg. Het panel geeft echter een voorkeur aan de varianten waarbij elke pompbeweging ook automatisch een straal oplevert en er dus geen losse trekker nodig is.

Stopwatch

Na wat inleidende beschietingen is het tijd voor de objectieve metingen. Allereerst een potje langeafstandsschieten, een ronde die gewonnen wordt door de Hydro Hurricane en Soakzooka; beide met ruim 12 meter. Het Despicable Me pistool van Universal haalt nauwelijks de helft van die afstand. Wel wint het knalgele ding de originaliteitsprijs dankzij het losse waterreservoir dat als bij een ware Ghostbuster op de rug gedragen kan worden.

Quote

De Soakzooka levert een moddervet­te straal, maar heeft wel al na achttien seconden zijn kruit verschoten

In ronde twee wordt met de stopwatch gekeken hoe lang elk pistool het volhoudt voordat er nog slechts sputterend een wolk mist wordt uitgeproest. Met 1.51 minuut is de Aqua Fun Megablaster met afstand de winnaar. Het is te danken aan het grote reservoir (hoera!), maar ook aan een piepdun straaltje dat nauwelijks ferm genoeg lijkt om een kaars uit te spuiten (boe!).

De Soakzooka presteert precies het tegenovergestelde: dit zware geschut levert een moddervette straal, maar heeft wel al na achttien seconden zijn kruit verschoten. Ook de dubbelloops Twin Tide en de Tornado Tide - dat met zijn wisselvallige straaltje een oudemannenkwaaltje onder de leden lijkt te hebben - houden het slechts een halve minuut vol.

Allemansvriend

Als ook de precisieronde is afgevinkt komen twee allrounders als beste uit de bus. De Army Water Gun van Summerplay scoort vooral bij de jongens punten dankzij het realistische uiterlijk. Al behoort-ie ook qua uithoudingsvermogen (1.13 minuut) en afstand (elf meter) tot de toppers.

De X-Shot Hydro Hurricane is een ware allemansvriend. Met zijn lange (twaalf meter) en duurzame straal (vijftig seconden) worden alle bekertjes feilloos van de tafel geschoten. ‘Aanvallen, daar is de buurman weer!’

Zie besteproduct.nl

De uitslag

Volledig scherm
© Desiree Schippers

1. X-Shot Hydro Hurricane
Cijfer: 9
Prijs: €10
Ver (12m), lang (50s) en nauwkeurig: deze allemansvriend scoort op alle fronten. Leuk ook die draaibare ‘douchekop’ met vier verschillende standen.

2. Summerplay Army Water Gun
Cijfer: 8,5
Prijs: €16
Zelfs op 11 meter afstand ben je niet veilig voor dit stoere, (akelig) realistische precisiewapen. Houdt het met 73 seconden lang vol.

3. Nerf Supersoaker Soakzooka
Cijfer: 8
Prijs: €25
Het zwaarste geschut, ideaal om snel een nat pak uit te delen. Minpunten: het pompen vergt wel spierballen en je moet al na 18 seconden bijvullen.

4. Universal Despicable Me 2
Cijfer: 7,5
Prijs: €12
Vrolijk ding met 1 of 3 stralen. Het draagbare reservoir steelt de show, al drukt-ie bij de kleintjes wel zwaar op de schoudertjes. Komt slechts 6 meter ver.

5. Aqua Fun Megablaster
Cijfer: 7
Prijs: €13
Een groot reservoir, bereik (10 meter) en uithoudingsvermogen (111 seconcen). Helaas armetierig straaltje, lastig om de ander nat te maken.

6. Nerf Super Soaker Twin Tide
Cijfer: 7
Prijs: €12
Leuk die twee stralen, maar het mikt wel wat moeilijker. En de afstand (9 meter) en duur (30 seconden) mogen beter.

7. X-Shot Tornado Tide
Cijfer: 6,5
Prijs: €10
Dit kleine kaliber lijkt ideaal voor het jongste grut. Helaas een fragiele bouw en straal die na 35 seconden is uitgesputterd.