Zoveel nieuwe huizen werden er in jouw gemeente bijgebouwd
Interactieve kaartIn sommige gemeenten in Nederland zijn hele nieuwbouwwijken uit de grond gestampt in 2019. De woningnood is hoog en bouwers kunnen het tempo maar moeilijk aan. Toch werden zo'n 76.000 huizen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In Diemen nam de woningvoorraad door nieuwbouw met bijna 9 procent het sterkst toe. Ook in Renswoude, Urk en Waddinxveen kwamen er relatief veel nieuwbouwhuizen bij. Limburgse gemeenten als Landgraaf, Simpelveld en Beek bouwden daarentegen niet of nauwelijks bij.
De grootste projecten vinden plaats in Amsterdam. In de hoofdstad werden ruim 5000 nieuwbouwwoningen toegevoegd, het hoogste aantal van alle gemeenten.
Of het bouwtempo dit jaar net zo hoog gaat zijn is maar zeer de vraag. Dankzij de PFAS- en stikstofcrisis is het aantal vergunningen stevig afgenomen, terwijl de woningnood eigenlijk vraagt om juist een snellere groei. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in de eerste drie kwartalen van 2019 nog geen 39.000 vergunningen afgegeven, in 2018 kwam dat aantal in dezelfde periode nog op ruim 49.000.
Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) ziet dat probleem ook ontstaan. ,,In 2019 bijna 81.000 woningen erbij is een mooi resultaat”, zegt ze. ,,De afgelopen twee jaar is het fundament gebouwd om het doel van 75.000 woningen per jaar te realiseren. Ik zie voor 2020 en 2021 wel een uitdaging. In 2020 komen we naar verwachting in de buurt van het doel. In 2021 voorzie ik een dip als gevolg van de terugval in vergunningverlening in 2019.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst5
Dit dure hulpmiddel zien we weer steeds vaker in de moestuin, maar is ook heel handig
-
VIDEO
Meeste nieuwbouwhuizen opgeleverd in tien jaar tijd
In Nederland werden het afgelopen jaar 71.000 nieuwbouwhuizen opgeleverd. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd, zo meldt Centraal Bureau Statistiek (CBS). -
PREMIUM8
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Invoering nieuwe energie-eisen bedreiging voor woningbouw
Nieuwe energie-eisen voor de bouw komen voor de sector te vroeg. De nodige rekensoftware is nog niet gereed. Bouwers hebben daarom uitstel gevraagd bij de minister, terwijl die de invoering eerder ook al een half jaar was opgeschoven. Bouwers worden ‘zenuwachtig’, omdat ze zonder de software geen projecten kunnen doorrekenen en tijdig vergunningen kunnen aanvragen.
-
eigen tuin eerst
Pas op met wildplukken, honden en katten zorgen voor een spoor van gif op de paardenbloemen
-
-
-
Schoonmaaktip
Schermen, toetsenborden en de afstandsbediening: met deze (onverwachte) tips wordt het schoon
Een plakkende afstandsbediening, een beeldscherm met vingerafdrukken. Hoe maak je apparatuur het beste schoon? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt in deze rubriek om alledaagse problemen op te lossen, want het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.