Zoveel woningen zijn er in 2020 gebouwd per gemeente
In Nederland zijn het afgelopen jaar 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is minder dan de doelstelling van 75.000 die het kabinet met de bouwsector heeft afgesproken, maar er komen waarschijnlijk nog zo'n tienduizend transformatiewoningen bij. Minister Kajsa Ollongren van Wonen telt die jaarlijks mee. De vraag is of het woningtekort op lange termijn wel wordt ingehaald met deze aantallen.
Delen per e-mail
In Den Haag zijn de meeste huizen aan de woningvoorraad toegevoegd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen jaren stond Amsterdam op de eerste plek. In Zoeterwoude groeide de woningvoorraad door nieuwbouw het hardst, met bijna 6 procent. In totaal werden daar 202 nieuwbouwwoningen opgeleverd.
Correctie: Amsterdam laat weten dat vanwege de overgang op een nieuw systeem de CBS-cijfers niet juist zijn en het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in de hoofdstad hoger ligt.
Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2019 werden door transformatie van gebouwen 12.500 woningen toegevoegd aan de woningvoorraad. Hoeveel dat er in 2020 precies waren, weet het CBS nog niet.
Woningtekort van 330.000
Hoewel in 2019 en 2020 de doelstelling ongeveer werd gehaald, denken woningmarktdeskundigen dat dit niet genoeg is om het tekort van zo'n 330.000 huizen in te lopen.
Ook minister Kajsa Ollongren wil de plancapaciteit omhoog hebben. Ze heeft 450 miljoen euro gepompt in zogenoemde ‘vernieuwingsgebieden’. De bouw van woningen voor dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en andere spoedzoekers wordt versneld door nog eens 50 miljoen euro vrij te maken.
Hiermee moeten snel 12.400 woonplekken gerealiseerd worden. Verder heeft Ollongren woondeals gemaakt met regio's waar de woningnood het hoogst is en ze verwacht dat tot 2030 bijna 900.000 huizen gebouwd kunnen worden. Momenteel staan er bijna 8 miljoen huizen in Nederland.
In de Randstad wordt nog altijd het meeste gebouwd. In Zuid-Holland ging het in 2020 om ruim 15.000 huizen, Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met elk ruim 10.000 woningen. In Flevoland, Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.
Het afgelopen jaar bestond steeds de vrees dat stikstof de bouw van nieuwe woningen zou remmen. De bouwsector liet eerder al aan deze site weten dat dankzij de invoer van een drempelwaarde stikstof geen rol meer speelt in het dwarsbomen van woningbouwplannen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bewoners morren, want Utrecht bouwt midden in de stad net zoveel woningen als álle huizen in heel Zwolle
Utrecht wil de komende jaren volop bouwen in de bestaande stad. Maar waar die nieuwe huizen moeten verrijzen, gaat dit veelal gepaard met gemor van omwonenden. Zo onderzoeken geschrokken buurtbewoners de mogelijkheid om ‘commerciële bouwplannen’ aan de Jan van Galenstraat tegen te houden. -
VDL gaat in de bouw: productie complete badkamers in om te bouwen bussenfabriek
Geen bussen meer, maar badkamers, toiletten en technische ruimten voor woningen. VDL gaat zijn bussenfabriek in Heerenveen ombouwen tot industrieel productiebedrijf voor woningmodules. Door een samenwerking met bouwer Van Wijnen uit Baarn zet het Eindhovense industriële concern zijn eerste stap in de bouw om ‘een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort’. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.
-
PREMIUM
'Voordat een huis wordt gebouwd, ben je tien jaar verder dankzij oeverloze discussies’
Als je de woningnood wilt oplossen, moet je huizen bouwen. Daar is van links tot rechts iedereen het over eens, maar het verstrekken van vergunningen blijft achter. Piet Adema, voorzitter van de grootste branchevereniging voor woningbouwers, zegt te weten waar het aan ligt: gebrek aan durf bij met name lokale politici. -
PREMIUM
Parkinsonpatiënt Simone (43) zoekt speld in hooiberg: een woning. ‘Makelaars lachen ons nog net niet uit’
Onder de naam ‘Woondroom Woerden’ zoeken Sven Terpstra (44) en zijn zusje Simone Terpstra-Vergeer (43) een huis waar ze met hun beide gezinnen kunnen wonen. De aanleiding voor deze zoektocht is echter eerder een nachtmerrie, want Simone heeft Parkinson. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?