Volledig scherm
Autobrand in Veen. © FPMB / Jurgen Versteeg

Acht auto's in Veen en tientallen autobanden in de Bommelerwaard: dit ging er deze maand al in vlammen op

VEEN - Niemand kijkt er echt vreemd meer van op. Autobranden in Veen. Honderden mensen kijken zelfs toe hoe er om de haverklap weer een auto in vlammen op gaat. Deze maand kwamen al 8 voertuigen aan de beurt in het dorp. En dan is de jaarwisseling nog niet begonnen. In de omliggende dorpen braken deze maand al tientallen brandjes uit.

Op 2 december was de eerste autobrand in Veen een feit. Rond middernacht ging een auto in vlammen op aan de Grotestraat. Een nacht eerder ging een van de eerste stapels autobanden van het jaar in vlammen op aan de ‘beruchte kruising’ van de Witboomstraat met de Van der Loostraat. Die kruising is berucht, omdat er nog veel meer auto's en banden in vlammen op zullen gaan.

Vijf dagen later, op 7 december, gebeurde dat al. Een auto brandt volledig uit op de kruising in de nacht van donderdag op vrijdag. 

Lees verder onder de video.

Drie weken later is het de beurt aan een caravan. En jawel, dat gebeurt op precies dezelfde kruising. Twee auto's raakten ook zwaar beschadigd bij de brand die kort na middernacht uitbrak. 

En daarna gaat het hard. Drie nachten later is het weer de beurt aan een auto. Gevolgd door twee auto's die in nacht van 28 op 29 december uitbranden op hetzelfde kruispunt. Er staan meer dan honderd mensen te kijken naar de vuurzee.

Precies hetzelfde gebeurt een nacht later. Het is weer de beurt aan twee auto's en wéér staat een grote groep mensen toe te kijken. Een dag later volgt nog een auto. Die gaat in de avond van 30 december rond 21.30 uur in vlammen op. 

Lees verder onder de video’s.

Zo lijkt het dus bijna iedere nacht wel raak. En dat belooft wat voor de jaarwisseling. Daarom komt er op oudejaarsnacht een camera te staan op de kruising. Ook dragen agenten, net als voorgaande jaren, bodycams. Vorig jaar werden er weliswaar geen aanhoudingen verricht en werden er ook geen hulpverleners lastiggevallen; maar elke autobrand is er één te veel, stelde de gemeente toen.

Het is inmiddels al jaren een traditie, maar toch lijken de inwoners van Veen ieder jaar weer eerder te beginnen. Het COT deed in 2005 onderzoek naar het Brabantse dorp. Volgens het onderzoek is Veen van oudsher een ‘arbeidersdorp’, waar bittere armoede bestond. Volgens het COT ligt veel in handen van succesvolle handelaren en handelsfamilies. De autobranden zijn volgens Veense bewoners, die geciteerd worden in het onderzoek, heel simpel te verklaren. ,,We werken 365 dagen en nachten, op zondag na dan, keihard en dan komt de burgemeester ons vertellen wat we die ene nacht wel en niet mogen doen op die kruising? Dat kunnen we dan ook wel zelf. Op die ene avond stoken we dus.” En daar houden de Veense bewoners zich nog steeds aan.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Branden in Waardenburg. © Bart Meesters - Meesters Multi Media

Waardenburg, Poederoijen en ‘de rest’

Niet alleen Veen is het toneel van branden in de maand december tot en met oud op nieuw. Ook de omliggende dorpen komen aan de beurt. Al gaat het daar vooral om ‘kleine brandjes’ zoals autobanden, pallets en picknicktafels. Zo leek het in de nacht vóór de jaarwisseling wel een eindeloze stroom aan branden in Waardenburg, Brakel, Zaltbommel, Ophemert, Zuilichem en Herwijnen. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© Meesters Multi Media / Bart Meesters

Ook in de nacht van 28 op 29 december was het maar liefst dertien keer raak in de omgeving. Dat gebeurde in de nacht van Kerstavond ook, toen was vooral Waardenburg slachtoffer. In dat dorp gingen in de maand december al meer dan tien keer autobanden in vlammen op.

Het is al jaren traditie dat er rond de jaarwisseling van alles in de fik wordt gestoken. Maar de laatste jaren is het de hele maand december al raak in Waardenburg. 

Lees verder onder de video.

Een kleine greep van branden in de afgelopen weken, alleen al in Waardenburg:

Grote stapel tractorbanden in brand op 6 december. 
Stapel autobanden in brand op 8 december.
Aanhanger in brand gestoken op 11 december.
Opnieuw stapel autobanden in brand op 24 december.
Meerdere branden tijdens kerstnacht. 
Brandstichters laten brandend bandenspoor achter op 26 december.
Alweer stapel autobanden in brand op 28 december.
Vouwwagen moet het ontgelden op 29 december.
Picknicktafels volledig afgebrand op 29 december.

Poederoijen, Brakel, Zuilichem en Aalst kwamen ook aan de beurt. Meerdere keren:

Gedumpte aanhanger met autobanden in brand gestoken in Zuilichem op 15 december.
Stapels autobanden in vlammen op op 29 december.
‘Oud en nieuw-brand’ in Poederoijen, caravan brandt volledig af onder Maasdijk op 22 december.
Opnieuw autobanden aangestoken in Tuil en Zaltbommel op 30 december.
Auto in brand gestoken op oprit van woning in Zuilichem op 30 december.

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Riviereland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.