Ridder Thijs en kasteel Ammersoyen spelen de hoofdrol in de campagne om zeven kastelen in Gelderland rolstoelvriendelijker te maken.
Volledig scherm
Ridder Thijs en kasteel Ammersoyen spelen de hoofdrol in de campagne om zeven kastelen in Gelderland rolstoelvriendelijker te maken. © Geldersch Landschap & Kasteelen

Ammersoyen moet een wat minder onneembaar kasteel worden

AMMERZODEN De opengestelde kastelen van Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) zijn nog te vaak onneembare vestingen voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. Daar wil de organisatie dit jaar verandering in brengen. Kasteel Ammersoyen speelt de hoofdrol in de campagne daar geld voor in te zamelen.

GLK heeft zeven kastelen die voor publiek toegankelijk zijn. Vereniging De Zonnebloem en de Bartiméusstichting hebben onderzoek gedaan naar de problemen die mensen die slecht kunnen bewegen of zien ondervinden bij een bezoek.

Quote

We hebben nog veel te wensen

Annette Zeelenberg, kasteelmanager Ammersoyen

Op de flyer van de campagne Open de poorten prijkt de foto van een jochie in zijn ridderpak voor kasteel Ammersoyen. Thijs heet hij en hij zit in een rolstoel. Helemaal rolstoelvriendelijk zal Ammersoyen nooit worden, zegt Annette Zeelenberg, namens GLK ‘kasteelvrouwe’ in Ammerzoden. ,,We hebben nog veel te wensen, zoals een aanpassing van de lift en het leggen van rijplaten over de drempels.”

Begaanbaar pad vanaf de parkeerplaats

Ammersoyen heeft volgens haar als voordeel dat de hoofdverdieping van het kasteel nagenoeg gelijkvloers is. ,,Daar zijn wat kleine aanpassingen nodig.” Verder wil Zeelenberg graag een goed begaanbaar pad van de parkeerplaats naar de binnenplaats. De plaveisel is daar nogal hobbelig. Aanpassingen zullen nooit ten koste gaan van het monument, benadrukt ze.

Dat mindervaliden in alle ruimtes kunnen komen, gaat volgens Zeelenberg nooit lukken. ,,De torenzolders, de tweede verdieping en alle ruimtes die te bereiken zijn via de muurtrapen zullen onbereikbaar blijven.”

Wat de aanpassingen in Ammersoyen gaan kosten, is nog niet bekend.

 1. Man (20) aangehouden in onderzoek handgranaat voor appartement in Kerkdriel, spoot met graffiti getal ‘99'
  update

  Man (20) aangehou­den in onderzoek handgra­naat voor apparte­ment in Kerkdriel, spoot met graffiti getal ‘99'

  KERKDRIEL - De politie heeft vorige week een verdachte aangehouden in het onderzoek naar de handgranaat die op 13 januari voor een appartementencomplex in Kerkdriel werd gevonden. Het gaat om een 20-jarige man uit de regio Utrecht. In beelden van Opsporing Verzocht dinsdagavond is te zien hoe iemand het getal ‘99' met graffiti spuit naast de brievenbus, voordat de granaat werd gegooid.
 2. Boerenpicknick in Bommelerwaard: ‘We komen op plekken waar we nog nooit zijn geweest’

  Boerenpick­nick in Bommeler­waard: ‘We komen op plekken waar we nog nooit zijn geweest’

  HEDEL - In de schaduw bij melkveehouderij en boerengolf van de familie Van Zeelst is het heerlijk toeven. De vriendinnen Karin Penders uit Hedel en Vera Broks uit Breda hebben net de restjes van de uitgebreide boerenpicknick verzameld en het afval ingeleverd. ,,We hebben wel een beetje gesmokkeld, we hebben nog maar 0 kilometer gefietst. Maar de picknick was heerlijk met de volle roomboter en de smakelijke kaas. Leuk al die lokale producten. Het is hier super, we zien de koeien hier langslopen.”