Volledig scherm
Oud papier © Getty Images

Avri tornt dit jaar nog niet aan ophalen oud papier door verenigingen

ZALTBOMMEL - Ook dit jaar kunnen lokale verenigingen de clubkas spekken met het ophalen van oud papier. De huidige inzameling blijft in ieder geval in 2020 bestaan. Dat blijkt uit de antwoorden op de schriftelijke vragen die de Zaltbommelse fractie van de ChristenUnie onlangs aan burgemeester en wethouders stelde.  

Het rommelt al een tijdje in de wereld van het oud papier. Niet alleen omdat de prijzen onder druk staan, maar ook omdat regionale afvalverwijderaar Avri eigenlijk af wil van de huidige manier van inzamelen. Op veel plaatsen gebeurt dat nu nog met hulp van vrijwilligers uit het lokale verenigingsleven. Avri levert de auto plus chauffeur en de vrijwilligers rollen met de containers. Het levert hen een vergoeding voor de clubkas op. 

Zelf doen

Avri wil het allemaal zelf gaan doen, tijdens kantooruren en met een zelflader. En dat zorgt voor onrust bij de verenigingen. Avri heeft al laten weten dat een verandering geen gevolgen hoeft te hebben voor de vergoeding die de deelnemende verenigingen nu krijgen. Zij zouden die vergoeding kunnen houden, bijvoorbeeld door andere klusjes voor de Avri te doen. Daarover is echter nog steeds geen duidelijkheid. 

De Zaltbommelse fractie van de ChristenUnie stelde er onlangs schriftelijke vragen over. Fractievoorzitter Kees Kesting vindt dat er op korte termijn duidelijkheid moet komen en het college is dat met hem eens. Volgens het college blijft de huidige inzameling in 2020 bestaan. 

Helpen op de milieustraat

Verder zal dit jaar gebruikt worden om bepaalde alternatieven uit te proberen. Avri komt in februari met voorstellen. De bedoeling is dat verenigingen kunnen kiezen uit vervangende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld helpen op zaterdag op de milieustraat.