Volledig scherm
In Kasteel Ammersoyen was maandag 26 november 2018 het eerst officiele moment van het Cultuurfestival Bommelerwaard, dat van begin juni tot half september 2019 wordt gehouden. © Brigit Groeneveld/BD

Bommelerwaard maakt zich op voor Cultuurfestival, kaartverkoop gestart

ZALTBOMMEL -Tussen 1 juni en 15 september heeft het nieuwe Cultuurfestival Bommelerwaard plaats. Het programma vermeldt bijna 50 activiteiten. Voor de grootste producties zijn vanaf nu kaarten te koop.

De meeste activiteiten zijn gratis, maar voor een aantal is toegangskaarten nodig. Het betreft producties die speciaal voor het festival werden ontwikkeld. Zo kan men in de weekenden van 14 en 21 juni de performance Between in de Sint-Maartenskerk bijwonen. Beeldende kunst, dans, film en zang gaan samen tijdens een 60 minuten durende wandeling door de kerk. Ook voor de theaterwandeling Bommel in de Waard, in het weekend van 21 juni, wordt een toegangsprijs gevraagd. Tijdens deze route trakteert men de wandelaar drie uur lang op theater, muziek, poëzie en dans, uitgevoerd door amateurs en professionals uit de regio. Rode draad zijn de verhalen van Marten Toonder, de Bommelsaga.

Andere betaalde programmaonderdelen zijn promenadeconcerten op Slot Loevestein (29/6) en Kasteel Ammersoyen (7/9), en een concertuitvoering in de Sint-Maartenskerk op 30 juni. De drie uitvoeringen zijn samengebracht onder de titel Dromen in Vrijheid. Medewerkenden zijn het Zaltbommels kamerkoor, dichter Thom Ummels en Balletschool Paulette Willemse. Het festival omvat niet alleen kunst en cultuur, maar betrekt ook natuur in het programma. Daarom is de RiVierdaagse, een vierdaagse wandel- en fietstocht voor de Bommelerwaard, opgenomen in het programma.

Onder de vrij toegankelijke activiteiten staan onder meer wandeltochten van Natuurwacht Bommelerwaard, een fietsroute langs openbaar kunstbezit en Maison Publiek, waar bezoekers kunnen bijdragen aan het creatieve proces van een kunstenaar. Ook komen oude bekenden terug, zoals de Bommelse Kunstroute, Kunst Kiezel Klei en Pracht in de Gracht. Op 12 basisscholen nemen circa 500 leerlingen deel aan een schoolproject onder leiding van Jacqueline Jans, kunstdocent van het MuseumAtelier. Hun creaties worden in juli en augustus geëxposeerd op vijf locaties. Info en kaartverkoop: cultuurfestivalbommelerwaard.nl