Een deel van de poster van de Rijksoverheid waarop in het Pools wordt gewezen op de coronamaatregelen.
Volledig scherm
Een deel van de poster van de Rijksoverheid waarop in het Pools wordt gewezen op de coronamaatregelen. © Rijksoverheid

Burgemeesters Bommelerwaard: huisvesters, let op gezondheid van arbeidsmigranten

ZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Huisvesters van arbeidsmigranten moeten hun verantwoordelijkheid nemen waar het gaat om de coronamaatregelen. En de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel hameren er bij de huisvesters op dat ze daarbij meer kunnen doen dan de gemiddelde inwoner van de Bommelerwaard, schrijven de burgemeesters in een dringende brief aan degenen die het onderdak regelen voor de arbeidskrachten uit Oost-Europa.

‘Wij verzoeken u met klem om de arbeidsmigranten goed te informeren over de algemene maatregelen, maar er zijn specifieke onderwerpen waar u veel kunt bijdragen aan het indammen van de risico’s’, aldus de brief.

Wisselende groepen bewoners

Zaltbommel en Maasdriel wijzen daarbij op het stopzetten van het veelvuldig wisselen van de groepen mensen die ergens zijn ondergebracht ‘waarvan niet bekend is waar zij heen gaan of vandaan komen’.

Ook het vervoer van arbeiders in busjes is volgens de gemeenten niet zonder risico’s. ‘Zeker niet als er chauffeurs worden ingezet die per dag meerdere groepen vervoeren.’

Quote

Zet mensen die vanwege corona zonder werk zitten niet direct uit hun woning

Burgemeesters, Zaltbommel en Maasdriel

De gemeenten doen nadrukkelijk een beroep op huisvesters om mensen die vanwege corona zonder werk zitten ‘niet direct uit hun woning te zetten’. ‘En misschien wel het allerbelangrijkst is hoe u omgaat met mensen die ziekteverschijnselen vertonen.’

Aandacht voor anderstaligen

Volgens een woordvoerster van de gemeente Maasdriel trekken de twee gemeenten samen op in deze brief. ,,De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid heeft ons gevraagd om aandacht te besteden aan het verstrekken van informatie aan anderstaligen.”

Robert van Dijk, CDA Maasdriel
Volledig scherm
Robert van Dijk, CDA Maasdriel © Gemeente Maasdriel

Anderhalve week geleden stelde het CDA Maasdriel in de persoon van Robert van Dijk al schriftelijke vragen over de huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten in relatie tot corona. De brief aan de huisvesters heeft daar niet direct mee te maken. ,,Bij de beantwoording hebben burgemeesters en wethouders wel gewezen op de nu verstuurde brief”, legt de woordvoerster uit.

Van Dijk had op tv gezien dat het voor arbeidsmigranten bijna niet te doen is om anderhalve meter afstand te houden in de plekken waar ze zijn ondergebracht. ,,De woongroepen zijn te groot voor de accommodaties en het woon-werkverkeer gebeurt in kleine busjes waarin mensen opeengepakt zitten”, aldus Van Dijk.

‘Zeer zorgelijk en zeer risicovol

Wat zijn partij betreft is de situatie ‘zeer zorgelijk en zeer risicovol. ,,Niet alleen voor arbeidsmigranten, maar ook voor hun omgeving waar deze mensen wonen, werken, boodschappen doen en recreëren.”

De officiële antwoorden heeft Van Dijk nog niet gehad, maar hij vindt wel dat er naast het morele appèl op de huisvesters ook handhaving van essentieel belang is.