Volledig scherm
Een vuilniswagen van Avri. © Eveline Van Elk

ChristenUnie: Avri schiet niet op; laat papierinzameling maar bij het oude

ZALTBOMMEL - Er zit zo weinig schot in wat afvalinzamelaar Avri wil met de inzameling van oud papier dat alles voorlopig maar bij het oude moet blijven. De verenigingen die Avri helpen met het legen van de kliko’s met de blauwe deksels weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn en welke inkomsten ze kunnen verwachten.

ChristenUnie Zaltbommel wil daar helderheid over nu het jaar ten einde loopt waarin Avri de verenigingen nog doorbetaalde voor de papierinzameling. Veel van de tachtig verenigingen in Rivierenland die zich daar mee bezig hielden om hun clubkas te spekken, konden er niet meer aan meewerken omdat Avri de inzameling overdag liet gebeuren.

Alternatieven bedacht

De gemeenteraden in de regio hebben diverse malen aan de bel getrokken omdat de verenigingen in onzekerheid blijven verkeren over de inkomsten die ze de komende jaren kunnen verwachten. Als ze niet weten waar ze financieel aan toe zijn, kunnen ze ook geen uitgaven plannen. Volgens de ChristenUnie zijn er in omliggende gemeenten al particuliere alternatieven bedacht, maar die noodgrepen ziet de partij niet zitten.

7 ton voor verenigingen

Avri-voorzitter Joost Reus liet eerder dit jaar weten dat de afvalorganisatie van de acht gemeenten de verenigingen dit jaar 700.000 euro aan vergoeding betaalt. En daar komt nog 3 ton aan kosten voor de chauffeurs bij. Bovendien zit Avri met het probleem dat papier fors minder opbrengt. Avri krijgt een vergoeding als het materiaal wordt aangeboden voor recycling. Dat bedrag ligt volgens stukken van de organisatie 20 procent lager dan een jaar geleden.

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Riviereland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.