Corona-maatregel Bommelerwaard: dijken langs Maas en Waal en Veerdam Brakel tijdens Pasen afgesloten

VIDEO/UPDATEZALTBOMMEL/KERKDRIEL - Een groot deel van de dijken in de Bommelerwaard is op Eerste en Tweede Paasdag verboden gebied voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Dat heeft de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid besloten in overleg met de burgemeesters van de gemeenten.

De afsluitingen gelden zondag 12 en maandag 13 april tussen 8.00 en 20.00 uur. In Gelderland-Zuid zijn in totaal circa 20 wegen aangewezen. Afgelopen weekend was het druk op de dijken. Er kwamen vooral klachten over grote groepen motorrijders en wielrenners. Volgens de veiligheidsregio kwamen wandelaars in het gedrang en de RIVM-richtlijnen rond corona. 

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wil met afsluiting van dijken voor fietsers, auto's en motoren dit soort taferelen tijdens Pasen voorkomen.
Volledig scherm
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid wil met afsluiting van dijken voor fietsers, auto's en motoren dit soort taferelen tijdens Pasen voorkomen. © Stephan Tellier

Voorzitter van de Veiligheidsregio Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen, kondigt aan dat er gecontroleerd zal worden. ,,Helaas is het afsluiten van enkele smalle wegen een noodzakelijke preventieve maatregel om met elkaar te blijven voldoen aan de anderhalve meter afstand. Daar zullen we ook op gaan handhaven.” 

Quote

Helaas is het afsluiten van enkele smalle wegen een noodzake­lij­ke preventie­ve maatregel om met elkaar te blijven voldoen aan de anderhalve meter afstand

Hubert Bruls , voorzitter van het Veiligheidsberaad

Veerdam Brakel en Aalst

In de gemeente Zaltbommel gaat het om alle dijken langs de Waal van Gameren tot Brakel en de Maasdijk tussen de Maasdijk vanaf Poederoijensehoek tot Nederhemert. De Gamerschedijk van Zaltbommel tot Gameren wordt niet met naam genoemd op de lijst van de gemeente Zaltbommel. Maar de weg op dat stuk dijk is vrij breed.

Bij Brakel is ook de Veerdam richting de pont gesloten. Ook de Veerdam in Aalst is dicht. Die boodschap kwam voor veerdienst Riveer aanvankelijk als een verrassing, zegt Andrea Haubrich. Volgens haar zijn de veren tussen Brakel en Vuren en tussen Aalst en Veen gewoon bereikbaar. Dat hebben de gemeenten inmiddels aangepast in de noodverordening. Het pontje bij Aalst gaat overigens pas vanaf 1 mei op zondag in de vaart. Brakel vaart op Eerste Paasdag tussen 12.00 en 19.00 uur. Dat geldt voor beide veren ook op Tweede Paasdag.

Alem toegevoegd

De lijst met afsluitingen in de gemeente Maasdriel is terug te vinden op bovenstaande kaart en ook te lezen op Maasdriel.nl. Aan de lijst zijn vrijdag onder meer dijken bij Well en Ammerzoden, details in Hedel en de Sint-Odradastraat in Alem toegevoegd. Opvallend zijn ook de Kloosterdijk bij Rossum en de Heggeldijk bij de sluis van Sint-Andries en het verlengde daarvan richting Heerewaarden.

Geen maatregelen bij tuincentra

Er volgen dit paasweekend geen extra maatregelen voor woonboulevards en tuincentra. De regels die zij zelf voorschrijven en hanteren om drukte te voorkomen voldoen vooralsnog.

Op de dijken aan de Bossche kant van de Maas zijn fietsers, auto's en motoren nog wel toegestaan. In de Betuwe gelden de beperkingen met name in de gebieden die in trek zijn bij mensen die de bloeiende boomgaarden willen bekijken, zoals de Notendijk bij landgoed Mariënwaerdt.

Videoboodschap burgemeester Stoop

Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe doet in een videoboodschap een dringend beroep aan bloesemfans om in het paasweekend niet naar de populaire dijken te komen.