De Feestbeesten, een van de deelnemers aan de verlichte optocht in Heerewaarden.
Volledig scherm
De Feestbeesten, een van de deelnemers aan de verlichte optocht in Heerewaarden. © Marc Bolsius

De avondoptocht is niet het enige waarmee Heerewaarden een buitenbeentje is

HEEREWAARDEN - Heerewaarden, dat tijdens carnaval Poalingdurp heet, onderscheidt zich met een vrouwelijke raad van elf en een avondoptocht van andere plaatsen in de regio.Toegegeven, de lange stoet met voornamelijk rijdende disco's is niet wezenlijk anders dan in andere Bommelerwaardse dorpen en de meeste wagens zagen we ook al op andere plekken voorbijkomen, maar toch heeft de carnavalsoptocht van Heerewaarden iets eigens. Het zijn de duizenden gekleurde lichtjes die zorgen voor een uniek schouwspel in de smalle straatjes van het dorp en het is het tijdstip in de vroege avond dat veel volk op de been brengt.

Glitterjurkjes 

Niet alleen jonge gezinnen komen na het eten nog even een kijkje nemen voordat het kinderbedtijd is, ook doorgewinterde stappers uit de wijde regio staan langs de route. Zij zien de optocht als een opstapje naar een gezellige avond. Een zevental jongeren uit Den Bosch - meisjes in glitterjurkjes, jongens met blikje bier in de hand en petje achterstevoren - behoren tot de vaste bezoekers. ,

De avondoptocht in Heerewaarden trekt bezoekers uit de hele regio.
Volledig scherm
De avondoptocht in Heerewaarden trekt bezoekers uit de hele regio. © B Moerman

‘Altijd supergezellig’

,,Wij komen hier al een paar jaar en het is altijd supergezellig. Lekkere muziek op die wagens en straks de kroeg in, waar we vast meer mensen uit onze stad tegenkomen." Maar de avondoptocht is niet het enige waarmee Poalingdorp een buitenbeentje is. Het geldt ook voor de raad van elf. Die bestaat sinds 2013 uit louter dames. Momenteel regeren prinses Deborah en adjudante Miranda, leden van carnavalsvereniging De Moasmeerminnen.

Terwijl de stoet in langzaam tempo voorbijtrekt, becommentariëren twee oudere dames uit Dreumel de 28 wagens en de 2 loopgroepen die deelnemen. Veruit favoriet is de loopgroep 'Lopend Vuurtje' uit Heerewaarden. ,,Zo prachtig aangekleed en verlicht, het lijken wel vlammetjes."

De Golden Girls gaan als een Lopend Vuurtje rond in Heerewaarden.
Volledig scherm
De Golden Girls gaan als een Lopend Vuurtje rond in Heerewaarden. © B Moerman

Rijdende skihut 

Ook de gelijknamige wagen van de plaatselijke brandweer waarop een compleet 'brandend' huis is gebouwd, valt in de smaak. ,,Kijk nou toch, er komt aan alle kanten rook uit." Bij het passeren van een rijdende skihut waarin een opeengepakte menigte deint op stevige bastonen, gaan de handen even voor de oren. ,,Jammer dat je nog zo weinig echte carnavalsliedjes hoort."

  1. Strenge Zaltbommelse regels rond huisvesten arbeidsmigranten vanwege corona direct versoepeld

    Strenge Zaltbommel­se regels rond huisvesten arbeidsmi­gran­ten vanwege corona direct versoepeld

    ZALTBOMMEL/ZUILICHEM - Arbeidsmigranten die wonen op de plek waar ze werken, mogen tijdelijk ook elders aan de slag. Die rigoureuze ommezwaai in het strenge beleid van Zaltbommel gaat per direct in. Voor aardbeienkweker Dutch Berries in Zuilichem pakt dat besluit niet gunstig uit. De provincie heeft het bedrijf een dwangsom opgelegd voor een te kleine groenstrook naast de kas waar units voor plukkers zouden komen te staan.