Volledig scherm
De muskusrat mag niet worden uitgeroeid, vindt de Dierenbescherming. © Getty Images/iStockphoto

Dierenbescherming: ‘Onnodig dierenleed door jacht op muskusrat'

TIEL/ZALTBOMMEL De Dierenbescherming verzet zich hevig tegen de uitroeiing van de muskusrat in Nederland. Rattenbestrijders maken in opdracht van de waterschappen jacht op de muskusrat omdat het dier dijken kan verzwakken. Doel is dat binnen tien tot vijftien jaar het beestje niet meer in Nederland voorkomt. ,,Dat veroorzaakt ernstig dierenleed'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De waterschappen, verantwoordelijk voor het onderhoud van de dijken, zeggen het allemaal in koor: laat je de muskusrat zijn gang gaan, dan is de kans op natte voeten door zwakke dijken realistisch.

Minutenlange doodsstrijd

Volledig scherm
Een dode muskusrat. © Beeld Werkt

De Dierenbescherming ziet dat anders: ,,Er wordt gebruikgemaakt van klemmen en onderwaterkooien, waardoor het zoogdier een verdrinkingsdood sterft. Een doodsstrijd die minuten duurt. En niet alleen de muskusrat is hier het slachtoffer van, in 2017 zijn vijf otters zo gedood'', aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De dierenbeschermers zien meer in preventie. ,,Maatregelen nemen die het graven in kwetsbare waterkeringen tegengaan. Zo worden in sommige gebieden de dijken bedekt met een soort gaasdoek of met een laag ondoordringbare stenen.” Daarnaast stelt de Dierenbescherming dat 'het streven naar uitroeien onrealistisch' is.

Op koers

Muskusrattenbeheer Rivierenland maakte deze week bekend dat het goed gaat met het terugdringen van de muskusrat. Afgelopen jaar daalde het aantal gevangen ratten in Nederland met 6 procent. ,,Het is een teken dat de waterschappen op koers zijn om de populatie onder controle te krijgen.” Doel is om de muskusratten voor 2034 terug te dringen naar de landsgrenzen. 

Rattenvallen met camera's

MBR werkt in vier waterschappen langs de grote rivieren tussen de Duitse grens en de Noordzee. In dit werkgebied wisten de rattenvangers in 2019 9711 muskusratten te vangen, tegenover 10.317 in 2018. Dat komt overeen met de landelijke cijfers. De organisatie zet vooral in op gebieden waar de meeste muskusratten zitten. En dat is het werkgebied van Waterschap Rivierenland, waar de Bommelerwaard, de gemeenten Altena en West Betuwe bij horen. Waterschap Rivierenland is op proef begonnen met het plaatsen van rattenvallen met camera's. Als uit de beelden blijkt dat er geen muskusrat is gevangen maar een ander dier, dan klapt de val niet dicht en kan het beest ontsnappen. 

Tien keer zoveel

Muskusrattenbeheer West - en Midden-Nederland, dat werkt rond Utrecht en Gouda, meldt de vangst van 15.773 muskusratten in 2019, ruim 1 procent minder dan de 15.990 muskusratten in 2018. Vijftien jaar geleden waren dat er nog 174.000, ruim tien keer zoveel. 

  1. Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    POEDEROIJEN - Eén ding staat vast: Hugo de Groot kan niet in drie boekenkisten zijn ontsnapt. Toch zijn er drie Nederlandse musea waar de enige echte boekenkist staat waarin de wereldberoemde rechtsgeleerde in 1621 uit Slot Loevestein werd gesmokkeld. Het televisieprogramma Historisch Bewijs besteedt woensdag 4 maart aandacht aan het beroemdste ontsnappingsverhaal van de vaderlandse geschiedenis.