Volledig scherm
De aanleg van een glasvezelnet. Als de gemeenteraden in Rivierenland akkoord gaan, starten de werkzaamheden nog dit jaar van start. © ANP XTRA

Digitale Stad haalt drempel 50 procent voor glasvezel in buitengebied Rivierenland

UPDATEZALTBOMMEL - Digitale Stad kan in het buitengebied van Rivierenland glasvezel gaan aanleggen. Het bedrijf heeft de drempel van 50 procent aanmeldingen gehaald, heeft de Regio Rivierenland bekendgemaakt.  Als de gemeenteraden akkoord gaan, starten de werkzaamheden nog dit jaar. 

De  glasvezelstrijd in Rivierenland ging tussen Digitale Stad en Glasvezel Buitenaf.  Daarbij was Digitale Stad de partij die de voorkeur had voor de Regio Rivierenland. Beide partijen hadden de helft van de doelgroep nodig om aanleg rendabel te maken. Digitale Stad sloot de inzendtermijn op 12 juni, bij Glasvezel Buitenaf ligt de uiterste datum op 17 juni. Volgens de laatste cijfers heeft Glasvezel Buitenaf nu ruim 20 procent. 

Quote

De afgelopen week hebben we 13.000 inschrijf­kaar­ten verstuurd

Jordi Duits, Digitale Stad

Het ging hard tegen hard in de concurrentiestrijd. Jordi Duits van Digitale Stad:   ,,We hebben afgelopen week inschrijfkaarten verstuurd naar iedereen die zich nog niet heeft ingeschreven. Ongeveer 13.000 in totaal.  Volgens Duits was dat een manier die geschikter was voor de doelgroep dan digitale aanmelding. 

Er is een verschil tussen de doelgroepen van beide ondernemingen. Glasvezel Buitenaf richt zich alleen op degenen die geen snel internet hebben (witte adressen) hebben.

Digitale Stad neemt op verzoek van de Regio Rivierenland ook de grijze adressen (waar iets beter internet is) in de kleine kernen mee en komt daarmee op een totaal van 20.000 adressen. Om hiervan 50 procent tot deelname over te halen is moeilijker, omdat bewoners die al redelijk internet hebben, minder snel zullen kiezen voor breedband dan inwoners die helemaal geen snel internet hebben.