Een feest zoals het optreden van Karl Lagerfett heeft dorpshuis De Parel in Rossum lang niet gehad. De subsidie om de ozb-belasting te compenseren is dan ook meer dan welkom.
Volledig scherm
Een feest zoals het optreden van Karl Lagerfett heeft dorpshuis De Parel in Rossum lang niet gehad. De subsidie om de ozb-belasting te compenseren is dan ook meer dan welkom. © Olaf Smit

Dorpshuis De Parel in Rossum is dolblij met subisidie die belasting opheft; ‘Een dorpshuis runnen is geen vetpot’

KERKDRIEL/ROSSUM - De dorpshuizen in de gemeente Maasdriel hoeven met ingang van dit jaar geen onroerende zaakbelasting te betalen. Het college gaat de ozb compenseren met subsidie. Doel is om de verschillen tussen de dorpshuizen gelijk te trekken, omdat ze nu op verschillende manieren in eigendom zijn of geëxploiteerd worden.

De regeling is vooral goed nieuws voor dorpshuis De Parel. Als enige dorpshuis in de Maasdrielse kernen is het gebouw namelijk eigendom van de Stichting Dorpshuis De Parel en niet van de gemeente. Dat betekent dat De Parel zowel het eigenaarsdeel als het gebruikersdeel van de belasting betaalt. Andere dorpshuisbesturen betalen alleen het gebruikersdeel.

Quote

Voor het dorpshuis zijn alle bedragen serieus geld

Goos Cardol, voorzitter dorpshuis De Parel

Om hoeveel geld het exact gaat, heeft voorzitter Goos Cardol niet meteen paraat. ,,Maar voor het dorpshuis zijn alle bedragen serieus geld. Het runnen van een dorpshuis is namelijk geen vetpot, dus we zijn blij als we een paar duizend euro kunnen besparen.”

Verstoken van inkomsten

Zeker nu de dorpshuizen door corona verplicht gesloten zijn, is de subsidie meer dan welkom, zegt Cardol. ,,We zijn sinds de lockdown verstoken van inkomsten. Gelukkig hebben we nog carnaval kunnen vieren, maar er komt nu helemaal geen geld meer binnen.” Helemaal somber ziet hij die situatie niet in. ,,Als de lockdown niet te lang meer duurt komen we er wel uit.”

Maasdriel had twee jaar geleden al besloten om de dorpshuizen en andere vrijwilligersorganisaties met behulp van subsidie geen leges meer te laten betalen voor evenementen. Want ook dat kan aardig in de papieren lopen. Voor kleine evenementen gaat het in Maasdriel om 150 euro. Voor de grote lopen de legeskosten richting de 800 euro.

Van grote waarde

Om de dorpshuizen, met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar, met betrekking tot de ozb uit de brand te helpen, hoeft Maasdriel niet diep in de buidel te tasten. Voor 7200 euro is het probleem opgelost. ,,Dorpshuizen zijn van grote waarde voor onze gemeente”, licht wethouder Jan-Hein de Vreede toe. ,,Ze leveren een essentiële bijdrage aan de leefbaarheid en verbondenheid in de kernen.” De subsidie is niet eenmalig, maar zal ook de komende jaren van kracht zijn.

  1. Onderste steen hoeft van Maasdriel niet boven: meerderheid wil dikke streep onder integriteitskwestie

    Onderste steen hoeft van Maasdriel niet boven: meerder­heid wil dikke streep onder integri­teits­kwes­tie

    KERKDRIEL - Een ruime meerderheid van de Maasdrielse gemeenteraad wil een dikke streep zetten onder de integriteitskwestie rond wethouder Peter de Vries, en de blik vanaf nu op de toekomst richten. De onderste steen boven, zoals PvdA/GroenLinks en de VVD willen, hoeft voor CDA, SSM en D66 niet. Dat bleek woensdagavond tijdens de commissie Ruimte, die rustig begon, maar eindigde met venijn.