Volledig scherm
PREMIUM
De kas van Dutch Berries in Zuilichem , die hier nog in aanleg is. Het bedrijf draait inmiddels ruim een jaar. © Marc Bolsius

Dwangsom dreigt voor
Dutch Berries in Zuilichem; groenstrook is niet in orde

ZUILICHEM - Dutch Berries, de mega-aardbeienkwekerij aan de Uilkerweg in Zuilichem, hangt een dwangsom van twee ton boven het hoofd. Volgens de provincie Gelderland is de groenstrook  aan twee kanten langs het bedrijf niet volgens de regels aangelegd. 

Landschappelijk inpassing, heet het officieel. Daarmee wordt de brede rand met de bomen en struiken bedoeld, die ervoor moeten zorgen dat de kassen minder opvallen. In het herstructureringsplan voor de tuinbouw zijn daar duidelijke regels over opgenomen. Bij nieuwbouw moet de tuinder deze groenstrook zelf aanleggen. Dutch Berries heeft dat weliswaar gedaan maar niet volgens de regels, zo constateert de provincie na controle door de Omgevingsdienst Rivierenland. 

  1. Restaurant met friettent in Kerkdriel ontvangt eerste gasten

    Restaurant met friettent in Kerkdriel ontvangt eerste gasten

    KERKDRIEL - Op de kleurplaat achterop de placemat van restaurant 'Gewoon Sientje' valt een serveerster over een banaan. ,,Je mag hier fouten maken", aldus 'gastvrouw' Monique Nijkamp van het nieuwe restaurant in Kerkdriel. ,,We willen bij Gewoon Sientje en het 'Frietparadijs' mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding van ervaren mensen uit de zorg en horeca werkervaring op laten doen. Denk aan koken, bedienen, de receptie en medewerker in friettent 'Het Frietparadijs' beneden. Misschien een springplank naar die echte baan. Het gaat er niet om wat je niet kunt maar wat je wel kunt."