Volledig scherm
© Shutterstock

Glasbakken overvol; blik mag wat Avri betreft ook bij plastic

ZALTBOMMEL - Afvalbedrijf Avri komt met een aanpassing van de regels: vanaf 1 november mag het blik ook bij het plastic. Er wordt namelijk veel meer blik ingeleverd dan Avri had gedacht, en daardoor raken de opvangbanken voor blik in de ondergrondse glascontainers te snel vol. 

Door het toe te staan dat het blik niet alleen bij het glas maar ook met het plastic aangeboden mag worden, wil Avri bereiken dat iedereen z'n blik makkelijker kwijt kan. Het is de bedoeling dat voor het blik de speciale zakken voor plastic afval worden gebruikt. 

Sinds 1 juli is in Rivierenland een nieuwe manier van het inzamelen van afval van kracht. Dat gaat gepaard met kinderziektes. Aanvankelijk waren er veel problemen met het inregelen van de ondergrondse containers. Die zijn inmiddels opgelost. Nu het systeem een tijdje draait, blijkt dat er voor het blik aan aanpassing nodig is. 

Daarmee is overigens nog steeds niet al het leed geleden. De grijze container, die voorheen voor het restafval was, is nu op de meeste plaatsen bedoeld voor het plastic. Veel mensen willen daarom hun kleine grijze kliko inruilen voor een grote. Deze omruilactie gaat niet erg vlot. Volgens Avri is er vertraging bij het bedrijf dat de kliko's levert.  De besteltermijn voor het gratis omruilen is verlengd tot 1 april 2020.