Volledig scherm
2018-04-27 15:28:43 BREDA - Publiek tijdens 538Koningsdag, een groot oranjefeest op het Chasseveld. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER © ANP

Gratis parkeren op Koningsdag kost gemeente Zaltbommel 5.000 euro

ZALTBOMMEL - Parkeren in de binnenstad van Zaltbommel is dit jaar op Koningsdag gratis. Dat besloot de gemeenteraad vorige maand spontaan, door een motie van de VVD unaniem te steunen. Nu blijkt dat aan dit gastvrije gebaar een stevig prijskaartje hangt. Het kost de gemeente namelijk 5.000 euro. 

Dat hebben burgemeester en wethouders, die met de motie aan de gang zijn gegaan, inmiddels becijferd. In een informatienota legt het college uit wat de gevolgen zijn van de motie. De gemeente loopt op zaterdag 27 april niet alleen de parkeerinkomsten van een drukke dag mis, maar moet zich ook inspannen om bezoekers aan de binnenstad te wijzen op de uitzondering die voor die dag geldt. Zo zullen er tekstkarren staan en wordt de eenmalige ontheffing afgestemd met de partijen die bij het betaald parkeren betrokken zijn,  zoals bijvoorbeeld aanbieders van mobiele parkeerapplicaties. 

Vanwege het gratis parkeren en omdat op Koningsdag de parkeerplaatsen in de Gamerschestraat en op de Markt niet beschikbaar zijn, houdt het college bovendien rekening met meer parkeeroverlast in de binnenstad. Daarom gaan er handhavers met een bonnenboekje op pad, om te controleren op foutparkeren. 

De motie van Isabel Plessius van de VVD was ingegeven door de viering van Koningsdag 2018. Toen hebben veel mensen een parkeerbon gekregen omdat ze niet in de gaten hadden dat er die dag gewoon betaald moest worden.  

Het had overigens niet veel gescheeld of Zaltbommel had dit jaar geen viering van Koningsdag gehad. Wegens een gebrek aan vrijwilligers gooide het Oranjecomité onlangs de handdoek in de ring. De wijkraad van de binnenstad zorgt er nu, samen met het Binnenstadsfonds dat er in ieder geval dit jaar toch een programma is