Volledig scherm
PREMIUM
Tanja de Bode in het Munnikenland bij Poederoijen. © Marc Bolsius

'Grote grazers in natuurgebieden: dat ís niet zielig maar juist mooi'

POEDEROIJEN - Runderen en paarden die vrij door een natuurgebied mogen banjeren en daar het gras kort houden. Beheerder Tanja de Bode van FREE Nature geniet dagelijks van het natuurlijke gedrag van haar kuddes. Toch heeft ook zij haar handen vol aan mensen die het allemaal maar zielig vinden.

Quote

Dieren die de kans krijgen om beest te zijn, mooier wordt het niet.

Tanja de Bode

Wilde konikpaarden, waterbuffels, hooglanders en rode geuzen. Bij elkaar ongeveer 365 dieren, die in vier natuurgebieden in de regio hun eigen gang mogen gaan. Tanja de Bode (34) uit Poederoijen is verantwoordelijk voor al deze grote ­grazers. Haar werk voor FREE Nature noemt ze geen baan, maar een roeping. 
„Dieren die de kans krijgen om beest te zijn, en daar als mens van mogen leren. Mooier wordt het niet.” Toch wordt ook zij regelmatig aangesproken door mensen die denken dat de dieren in het Munnikenland bij Poederoijen, de Noordwaard bij Werkendam, het Kanaalpark bij Rosmalen en de Diezemonding bij Den Bosch aan hun lot worden overgelaten. „Telkens weer rustig en goed vertellen hoe het wel zit is dan ook een groot deel van mijn werk.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement