Volledig scherm
© ANP XTRA

Irritatie in Zaltbommel over meldpunt Veilig Thuis naar hoogtepunt

ZALTBOMMEL - De gemeenteraad van Zaltbommel is de puinhoop bij Veilig Thuis Gelderland-Zuid, het regionale GGD-meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, helemaal zat. Aan wethouder Adrie Bragt is gevraagd om eens rond te kijken of Zaltbommel hiervoor niet bij een andere instantie aan kan sluiten, of misschien samen met Maasdriel een meldpunt op poten kan zetten. 

Bragt zoekt het graag uit, want ook hij is niet tevreden over Veilig Thuis. ,,De kwaliteit laat te wensen over en er moet iedere keer weer geld bij. Dat is zorgelijk", zegt hij. 

Veilig Thuis bestaat sinds 1 januari 2015. Vanaf de eerste dag functioneert het meldpunt niet naar behoren. Veel meldingen worden niet binnen de afgesproken tijd afgehandeld en de kosten blijven maar oplopen. 

Lappen

Het meldpunt wordt betaald door de aangesloten gemeenten; op basis van het aantal inwoners. Dit laatste bevalt Zaltbommel niet. Omdat deze gemeente veel geld en energie steekt in zeer laagdrempelige zorg, ligt het aantal meldingen hier heel laag. Toch moet ook Zaltbommel nu weer tienduizenden euro's extra lappen om de gaten bij Veilig Thuis te vullen. 

Wat de zoektocht naar een alternatief voor het meldpunt op gaat leveren, is nu nog niet duidelijk. Voorlopig zit Zaltbommel dus nog vast aan Veilig Thuis Gelderland-Zuid. Spoedmeldingen worden daar meteen opgepakt, maar zo op het oog minder urgente zaken belanden er soms weken op de plank. Bragt gaat er op aandringen dat deze meldingen voortaan worden doorgegeven aan Buurtzorg of Buurtzorg Jong in Zaltbommel. ,,Dat is een lapmiddel, maar zij kunnen dan eventueel wel actie ondernemen. Want ik maak me zorgen over de grensgevallen. Soms lijkt iets niet ernstig, maar blijkt dat het later toch te zijn.”