Volledig scherm
Bomen planten als alternatieve straf is een van de voorstellen van de jeugdgemeenteraad van Maasdriel. © Kees Klijn/BD

Jeugdgemeenteraad Maasdriel: 400 bomen laten planten als taakstraf

KERKDRIEL - De aanplant van vierhonderd bomen moet leiden tot een beter milieu in de gemeente Maasdriel. Het is een van de twee voorstellen die leden van de eerste Jeugdgemeenteraad van Maasdriel presenteren aan de raadsleden van die gemeente.

De bomen moeten in mei worden aangeplant door mensen die zijn veroordeeld voor een taakstraf, is een bijzonder element van het voorstel Trees for Maasdriel. De jongeren hebben al overlegd over de mogelijkheden. Bureau Halt, dat zich bezighoudt met alternatieve straffen voor jongeren om te voorkomen dat ze een strafblad krijgen, heeft volgens de bedenkers al positief gereageerd en laten weten dat uitvoering tot de mogelijkheden behoort.

Thema klimaat

De eerste Jeugdgemeenteraad van Maasdriel kwam 15 en 16 januari bijeen. In totaal 105 leerlingen van Havo-4 van het Cambium College in Zaltbommel gingen aan de slag met het thema klimaat. Onder begeleiding van ProDemos, raadsleden en ambtenaren hebben de jongeren in tien fracties voorstellen ingediend. Daarover is vervolgens gedebatteerd en gestemd.

Het tweede voorstel dat de eindstreep wist te halen is het plan om een ranglijst in te stellen rond de duurzaamheid van bedrijven. De bedoeling is om de beste én de slechtste drie bekend te maken en om de winnaars te belonen met een geldprijs.

5000 euro

De raadsleden gaan de twee jeugdfracties ondervragen en bepalen vervolgens welke groep leerlingen het beste voorstel heeft bedacht. Voor de uitvoering van het winnende voorstel is 5000 euro beschikbaar. Ook besluiten de raadsleden of Maasdriel doorgaat met de gemeenteraad.