Volledig scherm
Nee, hier zit geen meisje in de Zaltbommelse kappersstoel. Het is Mika, een jongen van twaalf die zijn haar drie jaar heeft laten groeien om zieke kinderen te helpen. © Kapsalon Debora

Jongen (12) ‘spaart’ drie jaar om lange lokken te kunnen doneren

ZALTBOMMEL - Meiden die een kort koppie willen en hun afgeknipte haar doneren voor het maken van levensechte haarwerken, dat maakt de Zaltbommelse kapster Debora wel vaker mee. Maar een jongen die jaren zijn haar 'spaart’ voor dit goede doel, vindt ook zij bijzonder. Mika (12) deed het, omdat hij zieke kinderen wil helpen. 

,,Al van jongs af aan zei Mika dat hij zijn haar wilde laten groeien voor Stichting Haarwensen", vertelt zijn moeder. ,,Wij waren eerst niet zo enthousiast, omdat het zo'n gedoe is, dat lange haar. Maar hij wilde het per se, en hij heeft het volgehouden. We zijn heel trots op hem.”

Haarwerken voor zieke kinderen

Dinsdag kroop Mika in kapsalon Debora op de stoel. Zijn haar werd eerst ingevlochten en toen afgeknipt. Het leverde een blonde vlecht van 30 centimeter op, precies de lengte die Stichting Haarwensen nodig heeft om er haarwerken van te kunnen maken. Deze worden geschonken aan kinderen die door chemotherapie kaal zijn geworden, of die door een andere ziekte hun haar zijn verloren.

Drie jaar

Volledig scherm
De 30 centimeter lange vlecht van Mika. © Kapsalon Debora

Drie jaar liet Mika zijn lokken groeien. Trok zich niets aan van wat anderen daar van vonden. Toen hij aan het begin van dit schooljaar voor de eerste keer naar de brugklas ging, sloeg wel even de twijfel toe, vertelt moeder. ,,Hij had liever met kort haar de overstap naar de middelbare school gemaakt, maar toen was het nog net niet lang genoeg. Hij hield vol, want eerder afknippen was gewoon geen optie. Op school heeft hij het uitgelegd waarom hij zulk lang haar had, en daar werd gelukkig positief op gereageerd.”

Vandaag is Mika voor de eerste keer met z’n nieuwe kapsel naar school gegaan. Kort, stoer, met een lekkere lik gel erin. ,,Mijn klasgenoten herkenden me wel, maar kinderen uit andere klassen niet", vertelt hij.  ,,Ik heb het verhaal meerdere keren verteld, ook aan de leraren. Iedereen reageerde enthousiast. Het was een leuke dag!”

Volledig scherm
Mika en Debora bekijken het resultaat in de spiegel. © Kapsalon Debora
 1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
  PREMIUM

  In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

  ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.
 2. Jeroen van Hattum schreef Het water stijgt! over de evacuatie van 1995: zó spannend dat het verzonnen kon zijn

  Jeroen van Hattum schreef Het water stijgt! over de evacuatie van 1995: zó spannend dat het verzonnen kon zijn

  ZALTBOMMEL/DEN BURG ‘Het water in de haven is nog steeds de extreem hoge roerloze massa die dreigend en stil ligt te wachten. De hoge kade staat volledig onder. Het water staat vlakbij de dam in de coupure. Het staat ook pal tegen het muurtje langs de Molenwal. De aanblik voelt gek genoeg al iets vertrouwder dan twee dagen geleden, toen Joost voor het eerst in zijn leven angst voelde voor het water.’