Hanneke Herders op de dijk met haar hond Kiko. Zij maakt zich grote zorgen over de komst van zo veel windmolens zo dicht bij haar huis.
Volledig scherm
PREMIUM
Hanneke Herders op de dijk met haar hond Kiko. Zij maakt zich grote zorgen over de komst van zo veel windmolens zo dicht bij haar huis. © Marc Bolsius

Links, rechts, óveral ziet Hanneke dadelijk windmolens rond haar dorp

HOENZADRIEL - Aan de noord-, én west-, én zuid- én oostkant doemen windmolens op. Vanuit elk punt in Hoenzadriel zijn ze dadelijk te zien. Het dorp voelt zich overvallen door de plannen van vier buurgemeenten, die alles al jaren voorgekookt hebben. “Ik voel me machteloos, een soort Calimero.”

  1. Radbraken en in een vat de Waal in; de schepenbank Zaltbommel strafte keihard
    PREMIUM

    Radbraken en in een vat de Waal in; de schepen­bank Zaltbommel strafte keihard

    ZALTBOMMEL/TIEL - Jenneken Hendricx uit Zaltbommel had al niet zo’n beste reputatie. Haar bijnaam was niet voor niets de Doodskist. In 1641 moet ze in het stadhuis voor de rechtbank verschijnen. Er hing haar nogal wat boven het hoofd, blijkt uit de stukken over het proces. Het Regionaal Archief Rivierenland biedt een inkijkje in drie eeuwen criminaliteit in de Bommelerwaard. En in de gruwelijke straffen die daar tegenover stonden.