Een impressie van de nog te bouwen radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen.
Volledig scherm
Een impressie van de nog te bouwen radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen. © Thales Nederland

Militaire radartoren komt er, ondanks protest van gemeente

HERWIJNEN - Ondanks pogingen vanuit de gemeente West Betuwe om de komst van een militaire radartoren in Herwijnen tegen te houden, komt hij er toch. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.

Defensie gaf vorig jaar al aan de bouw van een militaire radartoren in Herwijnen door te kunnen drukken, al was dat niet de opzet. Liever werd het besluit met goedkeuring van de voormalige gemeente Lingewaal genomen. Die goedkeuring kwam er niet. Nadat inwoners hun zorgen had uitgesproken over straling, stemde de gemeenteraad tegen. Defensie laat het er niet bij zitten. Via een ‘Rijkscoördinatieregeling’, komt de toren er toch, zonder dat gemeente of provincie in kunnen grijpen.

Herwijnen is geschikter

De 30 meter hoge radartoren moet verrijzen aan de Broekgraaf 1, op de plek waar tot 2012 een radartoren van de Luchtverkeersleiding stond. Deze nieuwe toren gaat het hele Nederlandse luchtruim in de gaten houden, met het oog op vijandig vliegverkeer. De toren vervangt de radar die nu nog in Nieuw-Milligen (gemeente Apeldoorn) staat. Het exemplaar in Nieuw-Milligen is versleten en staat bovendien op een onhandige plek: Herwijnen is qua bereik veel geschikter, aldus het ministerie.