Sproeien zorgt ervoor dat zich een laagje ijs vormt en dat de bloesem niet bevriest.
Volledig scherm
Sproeien zorgt ervoor dat zich een laagje ijs vormt en dat de bloesem niet bevriest. © Eveline Van Elk

Nachtvorst verwacht: fruittelers gaan sproeien om bloesem te beschermen

ROSSUM - Een deel van de fruittelers zal de komende nachten niet veel slapen. Er staan al bomen in bloei en er wordt nachtvorst verwacht. Om de bloesem te beschermen, moeten de sproeiers aan.

Waterschap Rivierenland zorgt dat er voldoende water in de sloten staat, zodat fruittelers kunnen sproeien om de bloesem te beschermen tegen nachtvorst.
Volledig scherm
Waterschap Rivierenland zorgt dat er voldoende water in de sloten staat, zodat fruittelers kunnen sproeien om de bloesem te beschermen tegen nachtvorst. © Waterschap Rivierenland

Het zijn de pruimen- en kersenbomen die al bloesem dragen. Doet de fruitteler niets, dan kan door de nachtvorst de oogst verloren gaan. Hoewel het ook mogelijk is om zeilen te spannen of paraffinefakkels aan te steken, gebruiken de meeste fruittelers toch de sproeier om de bloesem te beschermen tegen de kou. 

Waterschap Rivierenland zorgt er daarom voor dat er nu voldoende water in de sloten staat. Met stuwen wordt het water vastgehouden, zodat fruittelers hun boomgaarden royaal kunnen beregenen. 

Ook in april en zelfs nog in het begin van mei kan nachtvorst voorkomen. Is dat het geval, dan moeten de fruittelers met peren- en appelbomen aan de bak. 

Bloesemtocht

Overigens gaat de jaarlijkse Bloesemtocht door de Betuwe dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. Wie toch wil genieten van de bloeiende boomgaarden, zal dat op eigen gelegenheid moeten doen. 

Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) heeft hier een speciale app voor ontwikkeld. Die geeft precies aan wanneer er wat in bloei staat. De app bevat bovendien ook mooie routes.