Volledig scherm
Rolstoeltennisster Jinte Bos focust op de bal. © copyright Marc Bolsius

Nekt geldgebrek de tenniscarrière van wereldkampioene Jinte?

ZALTBOMMEL - Sinds afgelopen weekend mag Jinte Bos zich wereldkampioen rolstoeltennis bij de junioren noemen. Nu droomt ze van deelname aan de Paralympics in 2024, maar wie gaat dat betalen?

Trots laat ze twee zilveren schalen zien die ze in Frankrijk won: eentje voor het enkelspel waarin ze als tweede eindigde, de andere voor het wereldkampioenschap dubbel in haar categorie, een kampioenschap dat ze samen met haar Alphense tennispartner Lizzy de Greef in de wacht sleepte. 

Quote

Mijn grote wens is nu te kunnen meedoen aan de volgende Paralympi­sche Spelen in Parijs

Jinte Bos

De carrière van de 17-jarige Zaltbommelse rolstoeltennisster gaat als een speer en de verwachtingen voor de komende jaren zijn hooggespannen. ,,Mijn grote wens is nu te kunnen meedoen aan de volgende Paralympische Spelen in Parijs", vertelt ze in de kantine van de tennisclub in haar woonplaats. ,,Of dat gaat lukken hangt voor een groot deel af van sponsoring.” 

Toernooien voor punten

Ze legt uit dat deelname is gekoppeld aan een puntenstelsel. ,,Om punten te vergaren moet je jaarlijks zo'n 15 tot 20 internationale toernooien spelen. De kosten per toernooi liggen doorgaans tussen de 800 en 1000 euro. Reken maar uit, dat is voor ons niet op te brengen.” 

Moeder Claudia, die haar oogappel naar alle trainingen en wedstrijden begeleidt en tot nu toe alle kosten voor haar rekening neemt, vreest dat geldgebrek een einde aan Jintes loopbaan zal betekenen. ,,We hebben de Stichting Jinte Wheelchair Tennis in het leven geroepen om fondsen te werven, maar het loopt helaas nog niet hard. Wellicht is de sport te onbekend. Maar we blijven hopen.”

Harde ondergrond

Een andere ambitie van de voormalige leerlinge van het Cambium College, die volgend jaar wil gaan leren voor dierenartsassistente, is wellicht gemakkelijker te realiseren. ,,Ik zou graag hier in Zaltbommel faciliteiten willen voor rolstoeltennis. Als op een van de banen van ZTV het kunstgras wordt vervangen door gravel of een andere harde ondergrond, is het ook voor ons bespeelbaar. Dan zou ik hier voortaan een deel van mijn trainingen kunnen doen. En dan kan ik daarnaast clinics geven aan andere rolstoelers.” 

Samen met haar moeder stelde ze al een lijst op met instellingen die wellicht een duit in het zakje kunnen doen bij de vervanging van de ondergrond, maar serieus overleg met de club over het plan moet nog plaatshebben.

Revalidatie

De tenniscarrière van Jinte begon pas in 2016, nadat ze tijdens een verblijf in een revalidatiecentrum enthousiast werd voor de sport. ,,Daar bleek niet alleen dat ik het heel leuk vond, maar ook dat ik aanleg heb.” De Bommelse, die de rolstoel nodig heeft door een aangeboren heupdysplasie en scoliose, begon serieus te trainen en kwam datzelfde jaar terecht in de talentengroep van de nationale tennisbond. In 2018 werd ze Nederlands kampioen in haar categorie.

  1. Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    POEDEROIJEN - Eén ding staat vast: Hugo de Groot kan niet in drie boekenkisten zijn ontsnapt. Toch zijn er drie Nederlandse musea waar de enige echte boekenkist staat waarin de wereldberoemde rechtsgeleerde in 1621 uit Slot Loevestein werd gesmokkeld. Het televisieprogramma Historisch Bewijs besteedt woensdag 4 maart aandacht aan het beroemdste ontsnappingsverhaal van de vaderlandse geschiedenis.