Volledig scherm
Archieffoto © ANP

Nieuw wapen in strijd tegen files: camera's op Waalbrug A2 bij Waardenburg

WAARDENBURG - Er komen camera's te hangen op en rond de Waalbrug op de A2 tussen Waardenburg en Zaltbommel. Mede om de groeiende fileproblematiek op de A2 tussen de knooppunten Deil en Vught aan te pakken.

De camera's maken onderdeel uit van een pakket van twintig maatregelen, dit is één van de eerste die uitgevoerd gaat worden. Ze moeten er uiterlijk in 2020 hangen.

Hulpdiensten fout op pad

Jaarlijks vinden op en nabij de Martinus Nijhoffbrug over de Waal, enkele tientallen ongevallen plaats. Dit leidt nogal eens tot files op en nabij deze brug, heeft Rijkswaterstaat geconstateerd.

De camera's zijn nodig om sneller en beter te kunnen handelen. Nu komt het met enige regelmaat voor dat hulpdiensten onnodig op pad worden gestuurd of niet precies weten waar het ongeval heeft plaatsgehad en hoe ze er kunnen komen.

Afkruisen

De camera’s helpen niet alleen om sneller hulp te kunnen verlenen, maar ook om de plek van het ongeval te beveiligen. Met actuele beelden kan met starten met het zogenaamde ‘afkruisen’ van rijstroken; met digitale panelen boven de weg wordt het verkeer dan omgeleid.

Na onderzoek naar de meest geschikte locatie en het juiste type moeten de camera's uiterlijk in 2020 in bedrijf zijn. De doorstroming op de A2, een cruciale verkeersader in Nederland, is daarbij gebaat.