Volledig scherm
Dodenherdenking op 4 mei bij het monument aan de Bossche Poort in Zaltbommel. © Bertjan Kers/BD

Nieuwe namen oorlogsslachtoffers op monument aan Bossche Poort Zaltbommel

75 jaar BEVRIJDINGZALTBOMMEL/ROSSUM - De onthulling van de namen van alle oorlogsslachtoffers uit Zaltbommel op 11 maart bij het monument aan de Bossche Poort is een van de vele activiteiten dit jaar rond de viering van 75 jaar bevrijding.

De gemeente Zaltbommel heeft in samenwerking met Dick van Gameren van de Historische Kring Bommelerwaard onderzoek gedaan naar de oorlogsslachtoffers uit Zaltbommel. Dat heeft een lijst namen opgeleverd die langer is dan de lijst die tot nu toe bekend was. De namenlijst is nog niet openbaar.

Namenmonument

In alle kernen van Zaltbommel zijn de namen van de oorlogsslachtoffers vermeld op plaquettes op de begraafplaatsen. Alleen Zaltbommel had zo'n namenmonument nog niet. 

Ook de holocaustslachtoffers uit Zaltbommel krijgen een zichtbare vermelding van hun naam. Tot nu toe waren de namen op een lijst vermeld die in een loden koker is ingemetseld in het monument. In overleg met Stichting Mikwe, de organisatie achter het museum over de geschiedenis van de joodse gemeenschap in de Bommelerwaard en Herwijnen, worden de namen vermeld op baksteentjes rond het monument.

Levenslicht

Van 23 tot en met 31 januari zal het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht in Zaltbommel en Rossum te zien zijn. Levenslicht is een landelijk project waarbij verspreid over alle gemeenten 104.000 stenen met een pulserend blauwe lamp worden verlicht. Het aantal stenen staat voor de joden, Sinti, Roma en andere mensen op wie de nazi’s het hadden gemunt, die tijdens de oorlog stelselmatig zijn vermoord.