Volledig scherm
Het gemeentehuis van Maasdriel © Bertjan Kers/BD

Nieuwe regels voor arbeidsmigranten zijn er nog maar net; Maasdriel schaaft controle al bij

KERKDRIEL - De handhaving van het nieuwe beleid rond arbeidsmigranten in Maasdriel moet anders. In de praktijk loopt de gemeente tegen praktische problemen aan. Dit geldt voor bijvoorbeeld de maximale aantallen buitenlandse arbeidskrachten per straat en per dorp. 

Volgens het nieuwe beleid mag maximaal 5 procent van de adressen in een straat worden bewoond door arbeidskrachten uit het buitenland. Dat maximum geldt voor straten met meer dan 20 woningen. Een ander gesteld maximum is dat maximaal 10 procent van de inwoners van een dorp mag bestaan uit arbeidsmigranten. Dus als Velddriel 1600 inwoners telt, mogen er ten hoogste 160 arbeidsmigranten wonen.

Wijzigingen op details

De raad krijgt het verzoek om het beleid ‘op detailpunten’ te wijzigen. Het college benadrukt dat  ’wijzigen’ niet betekent dat de handhaving een tandje minder moet. Sterker nog, stelt burgemeester Henny van Kooten: met het in dienst nemen van twee eigen toezichthouders moet de handhaving juist méér aandacht krijgen. 

Maasdriel huurde tot nu toe buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Stadstoezicht ‘s-Hertogenbosch. Juist vanwege de invoering van het beleid om het huisvesten van arbeiders uit Oost-Europa in goede banen te leiden, wil de gemeente nu de BOA’s in vaste dienst nemen.

Aanloopperikelen

Het nieuwe beleid is wat Van Kooten betreft nog wennen voor degenen die de arbeiders aan onderdak helpen. ,,Het zijn vooral aanloopperikelen waar we mee te maken hebben.” De toezichthouders zullen vooral worden ingezet om het gedrag van de huisvesters te veranderen. Eerst zullen ze waarschuwen als iets niet in de haak is. Als dat niet blijkt te helpen, zullen boetes volgen, legt Van Kooten uit. ,,De BOA’s die we nu hebben, functioneren zeer naar tevredenheid. Wat we de laatste tijd vooral merken is dat de politie minder aanwezig is. Die moet veel capaciteit steken in de veiligheid van rechters en advocaten.”

Quote

Wat we de laatste tijd vooral merken is dat de politie minder aanwezig is

Henny van Kooten, Burgemeester Maasdriel

Maasdriel denkt binnenkort een duidelijker beeld te krijgen van de adressen waar buitenlandse arbeidskrachten verblijven. Er zijn formulieren over verblijfsbelasting verstuurd naar de adressen die de gemeente in beeld heeft. ,,Als die worden teruggestuurd, kunnen we checken welke adressen van onze lijst gereageerd hebben.” Het beleid wordt zo aangepast, dat er een bestuurlijke boete kan worden opgelegd aan mensen die willens en wetens het verplichte nachtregister niet bijhouden en de verblijfs- of toeristenbelasting niet betalen.

Door de grens van 25.000 inwoners

Het aantal inwoners van Maasdriel is per 1 januari de grens van 25.000 gepasseerd. Volgens de gemeente heeft dat ‘nagenoeg volledig’ te maken met de registratie van arbeidsmigranten. Voordeel van het bereiken van deze grens is dat Maasdriel 100.000 euro extra krijgt uit Den Haag.

Om de BOA’s zichtbaar te maken, gaat de gemeente een elektrische auto voor de toezichthouders aanschaffen.

  1. Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    Drie musea claimen échte boekenkist Hugo de Groot: ontrafelt dit tv-programma het raadsel?

    POEDEROIJEN - Eén ding staat vast: Hugo de Groot kan niet in drie boekenkisten zijn ontsnapt. Toch zijn er drie Nederlandse musea waar de enige echte boekenkist staat waarin de wereldberoemde rechtsgeleerde in 1621 uit Slot Loevestein werd gesmokkeld. Het televisieprogramma Historisch Bewijs besteedt woensdag 4 maart aandacht aan het beroemdste ontsnappingsverhaal van de vaderlandse geschiedenis.