Volledig scherm
Daniel Wayenberg (88) en Martin Oei (21). © B Moerman

Opmerkelijk pianoduo in concert

ZALTBOMMEL - Daniel Wayenberg (88), nog altijd een van de grootste Nederlandse pianisten, speelt zondagmiddag met de jonge en veelbelovende Martin Oei (21) in de Gasthuiskapel in Zaltbommel. Een bijzondere combinatie.

Op het eerste gezicht lijkt het een ongelijke match tussen de gelouterde meester en zijn schuchtere gezel, maar wie een optreden van het muzikale koppel bijwoont moet vaststellen dat het gaat om de samenwerking tussen twee gelijkwaardige partners die qua virtuositeit en artisticiteit aan elkaar zijn gewaagd. Sinds zes jaar spelen ze als duo, soms op twee vleugels, soms op één. Zondag staan Liszt en Chopin op het programma. Bij het eerste stuk neemt Oei de solopartij voor zijn rekening, terwijl Wayenberg een bewerking van de orkestpartij speelt. Daarna zijn de rollen omgekeerd.

Quote

Die muzikale gevoelig­heid van Martin voel je door de noten heen

Martin Oei studeert aan het Utrechts Conservatorium, waar hij afgelopen donderdag cum laude slaagde voor zijn bachelor, trots gadegeslagen door zijn duopartner. Na afloop spreken we het tweetal in de foyer: de jongste weinig spraakzaam en bijna verlegen, de oudste extravert en ontspannen. Beiden kijken uit naar het concert van zondag. Oei verheugt zich met name op de Erard-vleugel, een instrument dat in 1875 is gebouwd en sinds elf jaar eigendom is van de Gasthuiskapel. ,,Ik mocht er al eerder op spelen", vertelt hij. ,,Erards zijn mijn favoriete instrumenten en deze is wel érg mooi van klank. Transparant, helder en toch warm." Wayenberg, die met vrijwel alle grote orkesten ter wereld optrad en daarnaast tekent voor talloze composities van onder meer kamermuziek en pianoconcerten, bespeelt tijdens het concert een eigentijdse Yamaha.

Over het begin van de samenwerking zegt hij: ,,We kenden elkaar nog niet toen we gezamenlijk optraden in Antwerpen. We speelden er quatre mains en er was meteen een artistieke klik. Die groeide uit tot wederzijdse waardering. Oei: ,,De kracht en expressie waarmee Daniel Liszt en Rachmaninov speelt zijn onnavolgbaar." Wayenberg: ,,Die muzikale gevoeligheid van Martin voel je door de noten heen. Hij heeft een mysterieuze aanslag die ik niet na zou kunnen doen, maar die me bijzonder inspireert." Ook privé kunnen de duopartners naar eigen zeggen 'prima door één deur'. De familie Oei is al een keer op bezoek bij de grootmeester geweest, die in Frankrijk woont. Andersom logeert Wayenberg tegenwoordig vaak bij de Oeitjes in Amsterdam als hij in Nederland werkt. ,,Heerlijk Chinees eten daar."

Het optreden in Zaltbommel komt tot stand in samenwerking met Stichting De Engelenbak die sinds 1998 regelmatig klassieke concerten initieert in eigen stad. De aanvang staat gepland om 16.00 uur. Kaarten kosten 20 euro, maar 18-minners mogen gratis naar binnen. Reserveren kan via engelenbak@gmail.com. De Gasthuiskapel ligt aan de Gasthuisstraat 34.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement