Wat een pret tijdens de carnavalsoptocht in Velddriel hebben deze twee groene draakjes.
Volledig scherm
Wat een pret tijdens de carnavalsoptocht in Velddriel hebben deze twee groene draakjes. © Hannie Visser-kieboom

Opnieuw heeft de carnavalsoptocht in Zaltbommel pech

ZALTBOMMEL/VELDDRIEL - Carnavallend Zaltbommel had alles uit de kast gehaald voor een sublieme optocht. Vorig jaar werd de stad enkele dagen voor carnaval getroffen door een alles vernietigende brand van de hal, waarbij alle carnavalswagens verloren gingen. Dit jaar gooide het weer bijna roet in het eten.

Hoewel de confetti door de straten waaide en de optocht werd ingekort, kon Zaltbommel toch volop genieten van een kleurrijke, maar vooral lange optocht. De bewoners van verzorgingstehuis De Wielewaal zaten eersterangs om de optocht langs te zien trekken. Het thema 'Ut mot nie gekker worde' werd op creatieve wijze uitgebeeld. Opvallend waren de vele loopgroepen, die het publiek met dans en muziek wisten te vermaken.

Dansmarikes geven een show weg in afwachting van de carnavalsoptocht in Velddriel.
Volledig scherm
Dansmarikes geven een show weg in afwachting van de carnavalsoptocht in Velddriel. © Hannie Visser-kieboom

Rossum

De carnavalsoptocht in Lorredorp (Rossum) gaat zaterdag net na de middag van start, zodat ook wagens uit Kerkdriel en Velddriel kunnen aansluiten. Wat vorig jaar nog begon als een experiment wordt dit jaar wegens succes herhaald.

Deze carnavaleske dame had zich van top tot teen in het geel gestoken voor de optocht door Zaltbommel
Volledig scherm
Deze carnavaleske dame had zich van top tot teen in het geel gestoken voor de optocht door Zaltbommel © Hannie Visser-kieboom

Hilarisch is de loopgroep die de ‘Lorrelotion’ promoot. Ze delen zalfjes uit, maar zijn niet te beroerd om even te helpen de zalf op het gezicht van toeschouwers langs de straten uit te smeren. Op de loopwagen prijkt de slogan ‘de Lorren pimpen je op, voor iedereen een jonge kop’. Waar elders optochten werden afgelast, laat Lorredorp zich door de storm en regen niet kisten. Al lopen enkele jonge carnavalsvierders te rillen in hun korte rokjes. Na een uurtje is de optocht voorbij en rijdt het merendeel van de wagens terug naar Velddriel om daar opnieuw met de optocht mee te doen.

Velddriel

De gemeente Maasdriel beperkte de geluidsregels voor de carnavalsoptochten tot 90 decibel, voor sommige carnavalsverenigingen reden om daar eens lekker tegen te ageren. Zoals met dreunende discobus die voorbij gleed door de straten van Velddriel. Of bij de wagen van de Babbelaars, waar te lezen stond ‘Goa de mee noar de maan, de muziek mag hier toch niet aon’. 

Maar de jury was onverbiddelijk, te veel herrie betekende puntenaftrek. Toch was het vooral gezellig in Velddriel, de carnavalsstoet leek schier eindeloos. De vele wagens uit Kerkdriel hebben zondag nog een herkansing in hun eigen dorp.