In Alphen was er kort geleden een groot protest tegen de stort van granuliet in Over de Maas.
Volledig scherm
PREMIUM
In Alphen was er kort geleden een groot protest tegen de stort van granuliet in Over de Maas. © Paul Rapp

Raad van State: minister moet snel reageren op handhavingsverzoek granulietstort Over de Maas

DEN HAAG/DREUMEL - De minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen moet deze maand nog reageren op een handhavingsverzoek van de gemeente West Maas en Waal in de granulietaffaire. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. 

De gemeente eiste dat het storten van granuliet in zandwinplas Over de Maas bij Dreumel stopt. West Maas en Waal stapte naar de hoogste bestuursrechter omdat VVD-minister Van Nieuwenhuizen niet reageerde op haar handhavingsverzoek.

Lees hier in ons dossier alles over granulietstort.

Onrust

In West Maas en Waal ontstond de afgelopen tijd onrust over het storten van granuliet. Volgens ontzanderscombinatie Nederzand gaat het momenteel om drie scheepsladingen per week.

Het materiaal is volgens de gemeente niet veilig omdat er acrylamide uit zou kunnen vrijkomen, een stof die schadelijk is voor mens en milieu. Deze zou mogelijk kankerverwekkend zijn. 

Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal spreekt demonstranten tegen granuliet toe.
Volledig scherm
Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal spreekt demonstranten tegen granuliet toe. © Paul Rapp
  1. Kat vermoedelijk beschoten met luchtgeweer, buurtbewoners zoeken dader en loven beloning uit

    Kat vermoede­lijk beschoten met luchtge­weer, buurtbewo­ners zoeken dader en loven beloning uit

    HEDEL - Een kat is dinsdag in Hedel vermoedelijk beschoten met een luchtgeweer. Het kogeltje van een paar millimeter is vrijdag operatief verwijderd door een dierenarts van Dierenartspraktijk Bommelerwaard-Zuid. Volgens een buurtbewoner is het niet de eerste keer dat dit gebeurt en zou er bij een eerder incident zelfs een kat zijn overleden. Zij looft een beloning van 250 euro uit voor de tip die naar de dader leidt.