Volledig scherm
PREMIUM
De granaat die lag bij de ingang van het appartementencomplex aan de Gasthuisstraat in Kerkdriel. © Diana van Eeuwijk

Scherven van in Kerkdriel gevonden handgranaat zijn dodelijk tot ruim 20 meter

De handgranaat die gisterochtend is gevonden in Kerkdriel is een modern wapen, mogelijk van Belgische of Russische makelij. Het is een fragmentatiegranaat, wat wil zeggen dat de scherven bij de ontploffing het vernietigende werk doen. Dit type wordt, zeker als het van de Balkan komt, vaak gebruikt in het criminele circuit.

De granaat staat op scherp als de pin eruit is getrokken. Dan zou de granaat in principe na vier seconden moeten ontploffen. ,,Lang genoeg om zonder risico weg te gooien, maar te kort om weer terug te werpen”, aldus een beschrijving van dit type door de producent.

 1. In Zaltbommel boodschappen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari
  PREMIUM

  In Zaltbommel boodschap­pen doen op zondag, het kan vanaf 16 februari

  ZALTBOMMEL - Op zondag naar de supermarkt Rossum, Hedel of zelfs Den Bosch voor een pak yoghurt of een diepvriespizza? Vanaf 16 februari is dat niet meer nodig. Dan kunnen de inwoners van Zaltbommel hun boodschappen op zondag ook om de hoek doen. De supermarkten in de kern Zaltbommel, de nieuwe Lidl, Albert Heijn, Jumbo Zaltbommel en de Aldi, zijn vanaf die dag wekelijks open van 13.00 tot 17.00 uur. Uitzondering is de Coop aan de Schans.
 2. Jeroen van Hattum schreef Het water stijgt! over de evacuatie van 1995: zó spannend dat het verzonnen kon zijn

  Jeroen van Hattum schreef Het water stijgt! over de evacuatie van 1995: zó spannend dat het verzonnen kon zijn

  ZALTBOMMEL/DEN BURG ‘Het water in de haven is nog steeds de extreem hoge roerloze massa die dreigend en stil ligt te wachten. De hoge kade staat volledig onder. Het water staat vlakbij de dam in de coupure. Het staat ook pal tegen het muurtje langs de Molenwal. De aanblik voelt gek genoeg al iets vertrouwder dan twee dagen geleden, toen Joost voor het eerst in zijn leven angst voelde voor het water.’