Omdat Brabant eerder is bevrijd dan Gelderland, zijn daar in 2019 al festiviteiten gehouden, zoals deze tocht met oude legervoertuigen in Den Bosch.
Volledig scherm
Omdat Brabant eerder is bevrijd dan Gelderland, zijn daar in 2019 al festiviteiten gehouden, zoals deze tocht met oude legervoertuigen in Den Bosch. © Peter de Bruijn

Toch Gelderse subsidie voor afgelaste evenementen rond 75 jaar bevrijding

ZALTBOMMEL - Organisatoren van activiteiten en evenementen rondom de herdenking van viering van 75 jaar vrijheid in de Bommelerwaard hoeven zich geen zorgen te maken over geld. De provincie Gelderland versoepelt de subsidieregels. 

Voor afgelaste evenementen die onderdeel zijn van het programma Gelderland Herdenkt de verleende subsidie beschikbaar blijft, ook nu de activiteiten vanwege de coronacrisis niet door kunnen gaan. Normaal gesproken zijn de regels heel strikt: als een evenement niet plaats vindt, is niet voldaan aan de verplichting en vervalt het recht op subsidie.

Niet de dupe worden

Maar door de uitbraak van Covid-19 is volgens de provincie Gelderland sprake van een bijzondere situatie. Gedeputeerde Peter Drenth: ,,Dit prachtige programma zou alleen mogelijk zijn doordat zoveel mensen zich hier met hart en ziel voor inzetten. Wij vinden dat deze mensen hier niet de dupe van mogen worden.”

Precies 75 jaar geleden lag Gelderland van 17 september 1944 tot en met 5 mei 1945 in de frontlinie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Daarvoor is in Gelderland een uitgebreid programma opgezet met tentoonstellingen, shows, luchtlandingen, bevrijdingsfestivals, herdenkingen en andere evenementen. De viering van de bevrijding op 5 mei zou de afronding van het programma zijn. 

400 evenementen

De komende twee maanden zouden er nog bijna 400 evenementen plaatsvinden in de hele provincie. Ook in Maasdriel en Zaltbommel was een gevarieerd programma samengesteld. 

Deze week is daarover in de Bommelerwaard huis aan huis een speciale editie van ‘Tussen de Voorn en Loevestein', het tijdschrift va de Historische Kring Bommelerwaard, verspreid. Er kan weliswaar een streep door het programma dat daarin staat, maar dan blijft er nog steeds een interessant blad over, met allerlei lokale oorlogsverhalen. 

  1. Onderste steen hoeft van Maasdriel niet boven: meerderheid wil dikke streep onder integriteitskwestie

    Onderste steen hoeft van Maasdriel niet boven: meerder­heid wil dikke streep onder integri­teits­kwes­tie

    KERKDRIEL - Een ruime meerderheid van de Maasdrielse gemeenteraad wil een dikke streep zetten onder de integriteitskwestie rond wethouder Peter de Vries, en de blik vanaf nu op de toekomst richten. De onderste steen boven, zoals PvdA/GroenLinks en de VVD willen, hoeft voor CDA, SSM en D66 niet. Dat bleek woensdagavond tijdens de commissie Ruimte, die rustig begon, maar eindigde met venijn.