Het tuindershuis waar de overval plaatsvond.
Volledig scherm
Het tuindershuis waar de overval plaatsvond. © Opsporing Verzocht

Tuinder (65) liep hersenschudding op bij overval Brakel: ‘Ik deed het licht aan en daar stonden ze’

BRAKEL - Meerdere hoofdwonden en een hersenschudding. Dat heeft de 65-jarige tuinder uit Brakel overgehouden aan een woningoverval op hem en zijn gezin, drie weken geleden. Hij, zijn vrouw en dochter werden een halfuur lang belaagd door een drietal overvallers

Rond 02.30 uur in de nacht van maansdag 16 op dinsdag 17 maart stappen drie mannen met bivakmutsen uit een kleine donkere auto aan de Molenkampsweg in Brakel. Doelwit is het huis van het tuindersgezin. Het echtpaar en hun dochter die tijdelijk weer thuis woont liggen te slapen. Vermoedelijk door een klein badkamerraampje komen de drie overvallers het huis in. 

De tuinder bloedde hevig en liep een hersenschudding op bij de overval in Brakel.
Volledig scherm
De tuinder bloedde hevig en liep een hersenschudding op bij de overval in Brakel. © Opsporing Verzocht

,,Tien over half drie stonden ze binnen. Dan denk je wel dat het mis is", zegt de tuinder dinsdagavond het in tv-programma Opsporing Verzocht. ,,Dus ik ga het bed uit. Mijn vrouw dacht wel dat het mee zou vallen. Maar ik zeg: ze zijn binnen. En eentje op de trap. Ik doe het licht van de slaapkamer aan en daar staan er twee voor me.” Hij probeert het duo er nog uit te werken. ,,Ik zeg: wegwezen, want je hebt hier niets te zoeken.” Maar dat moet hij bekopen met een paar flinke klappen.

Hij ziet hoe de derde overvaller zijn dochter van de trap duwt. Zij moet bij haar ouders in de slaapkamer blijven.

Dreigen te slaan

Bij elke beweging dreigt één van de overvallers te slaan met een ijzeren staaf. ,,Hij dreigde ons een klap te verkopen", zegt het slachtoffer. De andere twee overvallers halen ondertussen de eerste verdieping van het huis overhoop. 

Pas na een halfuur horen ze hoe de slaapkamer op slot wordt gedraaid. De drie slachtoffers besluiten het rolluik te openen en door een raam naar buiten te klimmen. Via een sloot rennen ze de weg op. Ze waarschuwen een buurman, die 112 belt. 

Pas in het ziekenhuis blijkt dat de man serieus gewond is. Hij heeft meerdere verwondingen aan zijn hoofd en heeft een hersenschudding. ,,Ik ben bang nu", zegt hij in de uitzending. ,,Echt bang.”

Sms-bom verstuurd

De politie hoopt dat veel mensen de uitzending van Opsporing Verzocht hebben gezien. Om de kans daarop te vergroten werd maandag een sms-bom verstuurd, waarin de uitzending werd aangekondigd. Die kwam alleen aan bij mensen die ten tijde vande overval en de dagen ervoor in Brakel waren. De politie heeft hun nummers, omdat ze de gegevens van een gsm-mast in de buurt hebben opgevraagd. 

Een woordvoerder van de politie vertelde in het programma dat ze hoopt op mensen met camerabeelden van de Molenkampsweg. Niet alleen van de nacht van de overval, maar ook van de dagen ervoor. Het vermoeden is namelijk dat de overvallers hun daad in de straat hebben voorbereid. 

De daders gingen er in een kleine zwarte auto vandoor.
Volledig scherm
De daders gingen er in een kleine zwarte auto vandoor. © Opsporing Verzocht