De zeventien vaten die werden aangetroffen in een sloot aan de Brakelsestraat.
Volledig scherm
De zeventien vaten die werden aangetroffen in een sloot aan de Brakelsestraat. © Waterschap Rivierenland

Vaten gedumpt in sloot bij Kerkwijk; waterschap verhaalt, als dat lukt, kosten op daders

DRUGSKAART BOMMELERWAARDKERKWIJK - Mochten de daders van de dumping van drugsafval bij Kerkwijk ooit gepakt worden, dan kunnen ze een gepeperde rekening van Waterschap Rivierenland verwachten. Het waterschap heeft daarvoor juridische stappen gezet.

De 17 vaten met - vermoedelijk - chemisch afval van de productie van synthetische drugs werden op 4 mei aan het begin van de avond door een voorbijganger aangetroffen in een sloot aan de Brakelsestraat in het veld tussen Delwijnen en Gameren. De vinder heeft de politie gebeld. Ook is de brandweer gealarmeerd. Die heeft metingen gedaan of de omgeving veilig was en heeft vervolgens de vaten uit de sloot gehaald. 

Vaten hebben niet gelekt

Uit onderzoek is gebleken dat de vaten zuur bevatten. Volgens een woordvoerster van het waterschap hebben niet gelekt. De sloot is dus niet verontreinigd. Er is aangifte gedaan bij de politie

Het waterschap een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de vaten af te voeren en te vernietigen. De kosten bedragen al gauw 5000 euro. 

Meeste dumpingen bij Hoenzadriel

Het is al enige tijd geleden dat in dit deel van de Bommelerwaard drugsafval is gedumpt. Dat gebeurde de laatste keer in 2016 aan de Eendenkade bij Delwijnen. Vaten met chemisch afval zijn het vaakst gevonden in de uiterwaarden bij Hoenzadriel.