Volledig scherm
Kraan water kraanwater glas © shutterstock

Weer gif in de Maas: drinkwaterbedrijf Dunea zet de pompen stil

POEDEROIJEN - Drinkwaterbedrijf Dunea is tijdelijk gestopt met de inname van rivierwater uit de Afgedamde Maas bij Poederoijen. Er is weer sprake van een vervuiling: in België is het landbouwbestrijdingsmiddel Prosulfocarb  in het water terechtgekomen. 

Dunea wint drinkwater voor de Randstad uit de Maas. Dat wordt bij Poederoijen uit de Afgedamde Maas gepompt en gaat vervolgens via het pompstation in Brakel door ondergrondse buizen naar het duinengebied bij Wassenaar. Daar wordt het water gefilterd en vervolgens drinken mensen uit Den Haag en omgeving ervan. 

Op zoek naar de bron

Dunea houdt de kwaliteit van het rivierwater daarom goed in de gaten. De vervuiling in België is al langer bekend. Eerder werd de waterwinning in Limburg om die reden stilgelegd.  Het pompstation van Dunea ligt een stuk verder stroomafwaarts en heeft dus iets meer tijd. Rijkswaterstaat is samen met Belgische autoriteiten op zoek naar de bron van de vervuiling. Prosulfocarb is een middel dat in de aardappelteelt gebruikt wordt. 

Het is niet de eerste keer dat de pompen stil worden gezet voor een vervuiling. Dunea gebruikt in die gevallen de Lek als alternatieve waterbron. Omde effecten van lange droge perioden en vervuilingen het hoofd te kunnen bieden, zegt het waterwinbedrijf op zoek te zijn naar nog een bron. 

Inwoners van Den Haag en omgeving hoeven zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van hun drinkwater, benadrukt Dunea. ,,We waren ruim op tijd geïnformeerd.”