Volledig scherm
© Getty Images

Windmolens Zaltbommel ‘de stilste in hun klasse’

ZALTBOMMEL - De drie grote windmolens die langs de snelweg A2 bij Zaltbommel komen, zijn de stilste in hun klasse. Dat zegt initiatiefnemer Windpark Bommelerwaard-A2.

Op de strook tussen de snelweg A2 en het spoor Den Bosch-Utrecht komen drie grote windmolens. Maar die zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Initiatiefnemer Windpark Bommelerwaard-A2 heeft er een studie van gemaakt en uiteindelijk gekozen voor de Nordex N117. ,,Die kwam als beste uit de bus omdat hij de stilste in zijn klasse is.”

Gekarteld

Dat komt door de vorm van de bladen. Die hebben een gekartelde achterkant, waardoor ze minder geluid maken. De molens hebben een ashoogte van 120 meter en de rotorbladen zijn 58,5 meter lang. Tel daar het fundament bij op en je komt uit op een totale hoogte van 180 meter.

De verwachting is dat één windturbine ruim 10 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar gaat opwekken. Dat staat gelijk aan het jaargebruik van zo'n 2.850 huishoudens. Een van de drie molens wordt een zogeheten dorpsmolen. Die heeft al een naam: de Grote Kat. Die naam rolde uit een prijsvraag en verwijst naar Bolwerk de Kat in de vesting, waar vroeger een traditionele windmolen stond.

De Grote Kat

De Grote Kat wordt na de bouw overgenomen door de Windcentrale die vervolgens kleine stukjes, zogeheten winddelen, verkoopt aan omwonenden. Zo hebben streekgenoten niet alleen de lasten, maar kunnen ze ook de lusten van de windmolens hebben. Met deze winddelen kunnen mensen uit het gebied hun eigen stroom opwekken.

Met de keuze voor het stille type windmolen is de bouw weer een stukje dichterbij gekomen. Zeker omdat de financiering inmiddels ook rond is. Windpark Bommelerwaard-A2, waarin vijf lokale grondeigenaren en de Windunie zich hebben verenigd, sluit voor de bouw van de drie molens een lening af bij de Rabobank.

De eerste voorbereidingen voor de bouw starten medio 2021. Het doel is dat de drie windturbines er begin 2022 staan. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt dit breed bekend gemaakt in de omgeving. 

Maasdriel

De kans is overigens groot dat een stukje zuidelijker, op Maasdriels grondgebied, op termijn nog drie windmolens langs de A2 komen. Naar verwachting dienen eind dit jaar initiatiefnemers Coöperatie Bommelerwaar en Green Trust daarover een aanvraag in bij de gemeente Maasdriel. 

De gemeenteraad besloot onlangs al om die aanvraag dan via een speciale procedure te behandelen. Zowel de bestemmingsplanprocedure als de aanvragen voor de diverse vergunningen vinden dan tegelijkertijd plaats, omdat dit de snelheid maar ook de duidelijkheid ten goede komt. De drie Maasdrielse molens zullen ook aan de Brabantse kant van de Maas goed te zien zijn.