Volledig scherm
Pret genoeg op de eerste Zuilichemse Dorpsdag. © Roel van der Aa

Zuilichem was wel toe aan iets gezelligs

ZUILICHEM - In het kader van Burendag stond in Zuilichem zaterdag de eerste editie van de Dorpsdag op het programma, met dorpshuis Den Ham als centrum van verschillende activiteiten. Mensen liepen in en uit en hadden samen plezier. Zuilichem was dan ook wel toe aan iets gezelligs. 

Nog nooit zo vaak als de afgelopen twee jaar haalde het normaal zo rustige dorp Zuilichem het nieuws. Helaas voor minder leuke dingen: de protesten tegen de komst van een Polenhotel, een vuurwerkbom met oud en nieuw, en deze zomer de reeks aangestoken branden. Voor dat laatste is vorige week een minderjarige meisje aangehouden. 

Kletsen en lachen

Van al deze ellende was zaterdag, op de eerste editie van de Zuilichemse Dorpsdag, niks te merken. In dorpshuis Den Ham waren van 11.00 tot 16.00 uur allerlei activiteiten, zoals onder andere een kleedjesmarkt, een proefles seniorengym, een loterij en een talentenmarkt. Er werd gekletst en gelachen. 

De 88-jarige Jan van Rijnsbergen kan het nieuwe evenement, dat door de Dorpsraad, Drum- & Streetband Zuilichem, oranjevereniging Trouw aan Oranje, Zuilichem Leeft en dorpshuis Den Ham is georganiseerd, wel waarderen. Hij is er al de hele dag. ,,Ik vind het gezellig hoor. Zie zoveel bekenden en kan met iedereen een praatje maken. Heb net voor het eerst meegedaan aan ouderen-gym en ik vond het nog leuk ook.”

Helpen en steunen

Zijn buurvrouw Adrie Hooijkaas (75) vertelt dat het gesprek soms best even over de branden en de aanhouding van het meisje gaan. ,,Maar niet lang hoor. Weet je, in ieder gezin is er wel iets, deze mensen moeten we gewoon helpen en steunen. Zo doen we dat hier.” 

In Zuilichem groeit het besef dat je elkaar in een klein dorp nodig hebt om de boel leefbaar te houden. Met dat laatste is Jos Meerssman, gebiedscoördinator van de gemeente Zaltbommel, dagelijks bezig. Niet alleen in Zuilichem, maar ook in Gameren, Bruchem en twee wijken van Zaltbommel. Hij ondersteunt mensen die zich in willen spannen voor hun woonomgeving en was nauw betrokken bij de organisatie van deze dag. Hij kijkt tevreden om zich heen. ,,Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar.”

Dorpshuis

Dat het informele en laagdrempelige evenement in dorpshuis Den Ham is, is een bewuste keuze. ,,Het dorpshuis is belangrijk voor Zuilichem", legt Meerssman uit. ,,Maar een commerciële beheerder redt het hier niet. Het vrijwillige bestuur en de verenigingen regelen het nu samen.” Een constructie die Aart Hobo van Zuilichem Leeft prettig vindt. ,,Wij en de andere verenigingen hebben zelf een sleutel, en daardoor voelt het dorpshuis nu heel eigen.”

Gratis bloemen

De dorpsbewoners die zaterdag gekomen zijn, hebben het leuk gehad. En dankzij een gratis bos bloemen van de plaatselijke tuinders, kunnen ze nog minstens een week nagenieten.