Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren zijn vaak onvoldoende voorbereid op financiële zelfstandigheid, met schulden als gevolg. © Shutterstock

18 jaar oud en al duizenden euro's schuld. ‘Zeeuwse jongeren krijgen daar later vaker problemen mee’

pollVLISSINGEN -  Elke week krijgt sociaal juridisch dienstverlener Nicole den Ouden wel een jongere aan haar bureau die in de problemen dreigt te komen. Het gaat om jongeren vanaf een jaar of 16, 17. Op die leeftijd gaan ze richting financiële zelfstandigheid. Ze moeten dingen zelf gaan regelen. En daar gaat het fout. ,,Ik schrik daar van”, zegt Den Ouden.

 ,,Je zou van deze jongeren verwachten dat ze zich prima redden in de digitale wereld. Als het gaat om sociale media, maar als het gaat om toeslagen, om belastingen, om studiefinanciering, het aanmaken van een DigiD of om het kiezen van de juiste zorgverzekering snappen ze er vaak niets van.” 

Financiële opvoeding

Scholen of ouders die zich zorgen maken kunnen bij SMWO - een organisatie voor maatschappelijk werk en welzijn die actief is in de Oosterschelderegio - terecht voor hulp. Vaak zijn er dan al problemen.  Het grootste probleem, is volgens Den Ouden: ,,Meedoen. Erbij willen horen. Deze generatie is gewend dat alles kan. De maatschappij is in dat opzicht ook veranderd. Vroeger gingen scholen naar de Ardennen of op zeilkamp. Nu naar het buitenland. En als je als ouder zegt: sorry, dat kan niet, hoort je kind er gelijk niet bij.”