Rechtbank Middelburg
Volledig scherm
Rechtbank Middelburg © Guido van der Heijden

30 maanden cel geëist tegen man die wordt verdacht van doodrijden fietser (24) in Vlissingen

Update 14.17 uurMIDDELBURG - Onderzoeksresultaten, getuigenverklaringen en camerabeelden: ze maken volgens het Openbaar Ministerie klip en klaar dat de 38-jarige L. L. in de nieuwjaarsnacht van 2019 verantwoordelijk is voor een aanrijding in de Sottegemstraat in Vlissingen. Daarbij kwam een 24-jarige fietser om het leven. Tegen de verdachte werd vandaag in de Middelburgse rechtbank een onvoorwaardelijke celstraf van 30 maanden met aftrek van voorarrest en een onvoorwaardelijke rijontzegging van vijf jaar geëist. De verdediging vroeg om vrijspraak.

L. L., van Poolse komaf en sinds enkele jaren in Nederland, wordt ervan verdacht de fietser in de vroege ochtend van 1 januari te hebben aangereden en daarna te zijn doorgereden. Hij zou tijdens zijn rit in een ongekeurde Honda met Engels kenteken op hoge snelheid door Vlissingen zijn gescheurd. Na de aanrijding met de fietser crashte hij enkele minuten later zelf in de Burgemeester van Woelderlaan en raakte daarbij zwaargewond. De aangereden fietser overleed later die dag.

‘Onmogelijk verhaal’ 

‘Na twee eerdere, inleidende zittingen werd de zaak vandaag inhoudelijk behandeld. De verdachte ontkende ook nu verantwoordelijk te zijn voor het ongeluk, omdat hij naar eigen zeggen niet zou hebben gereden, maar een andere persoon die zogenaamd een proefrit wilde maken in de auto om die eventueel te kopen. Ook verklaarde hij zich niets van de fatale rit te kunnen herinneren. Maar ondanks die houding wijst volgens officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk alles in de richting van de verdachte en leveren camerabeelden, onderzoeksresultaten en getuigenverklaringen daarvoor onomstotelijk bewijs. Dat er iemand anders in de auto zou hebben gezeten noemde Suijkerbuijk een ‘onmogelijk verhaal'. Ook de rechter vroeg zich af ‘waar die andere persoon dan is gebleven'.

Moeder slachtoffer verlaat huilend rechtszaal

De verdachte antwoordde bevestigend op de vraag van de rechter of hij zichzelf nog in de spiegel kon aankijken. Daarop verliet de moeder van het slachtoffer huilend de rechtszaal. ,,Door u heb ik de beslissing moeten nemen om mijn zoon van de beademing te halen", had zij even daarvoor laten weten in een emotionele verklaring.

De advocaat van de verdachte wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken van alle tenlasteleggingen. Volgens hem bevat het dossier ‘onvoldoende info’ om de verklaringen van zijn cliënt te weerspreken. ,,Het kan niet worden bewezen dat de auto bij het ongeluk was betrokken en dat mijn cliënt reed.” Ook uitte hij zijn twijfels over de kwaliteit van de camerabeelden en de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen. Zo zou een pet, die de verdachte die nacht zou hebben gedragen, nooit zijn aangetroffen. Ook zou sprake zijn van ‘subjectiviteit’ in de onderzoeken. Hij wees verder op fouten in de reconstructie van het OM op basis van politie-informatie, waarbij een onjuiste route die de auto van de verdachte zou hebben afgelegd zit.

De verdachte zit sinds eind oktober in voorlopige hechtenis. Een verzoek van zijn advocaat om die op te heffen of te schorsen werd eerder door de rechtbank afgewezen, met name omdat de kans op herhaling en vluchtgevaar te groot werd geacht. 

Uitspraak op 10 juni

  1. Zeeuwse bestuurders: ‘Behandel Zeeland nu eens als volwaardige provincie en niet als een of ander wingewest’
    PREMIUM
    Update 17.27 uur

    Zeeuwse bestuur­ders: ‘Behandel Zeeland nu eens als volwaardi­ge provincie en niet als een of ander wingewest’

    VLISSINGEN - Dat de Tweede Kamer staatssecretaris Barbara Visser opnieuw op het matje roept over de marinierskazerne, is zijn zaak. Het verandert niets aan het gevoel dat in Zeeland leeft: we zijn bedonderd. Zeeuwse bestuurders willen nu vooral praten over compensatie. ‘Zeeland moet nu eens als een volwaardige provincie worden behandeld en niet als een of ander wingewest’.