Volledig scherm
Strijders van het Al-Nusra Front in Syrië in 2016; in dat jaar had de verdachte die vandaag in Kapelle is aangehouden het land overigens al lang verlaten. © AFP

47-jarige Syriër uit Kapelle ook verdacht van executie

De 47-jarige Syriër die deze week in het Zeeuwse Kapelle is aangehouden wordt naast lidmaatschap van een terroristische organisatie ook verdacht van moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012. Dit heeft het Landelijk Parket vandaag bekendgemaakt. 

Van het oorlogsmisdrijf circuleert videomateriaal op internet. Te zien is onder meer hoe de buiten gevecht gestelde militair met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en doodgeschoten. De politie onderzoekt nog of Abu Khuder, zoals zijn strijdnaam luidt, ook betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

De Syriër zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Vandaag werd hij voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Haag. Die besloot hem langer vast te zetten. De internationale  oorlogmisdrijven waarvan hij verdacht wordt, zullen behandeld worden bij de rechtbank in Den Haag.

Duitse politie

De verdachte verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man. De Engelse krant The Guardian heeft in juli 2012 vermoedelijk een interview met de verdachte gepubliceerd. Hij zou daarin zijn opgevoerd onder zijn strijdersnaam Abu Khuder, zo bleek uit het politieonderzoek.

In het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte zou hebben geholpen bij de oprichting van een van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgegaan naar Jabhat al-Nusra en trouw hebben gezworen aan dit toenmalige filiaal van Al Qaida in Syrië.

Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (vreemdelingen van Mohassan). Ghuraba’a Mohassan wordt verdacht van meerdere terroristische misdrijven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement