Volledig scherm
Pulskotter in haven Vlissingen © Theo Giele

5, 7, 20, 42? Getallen vliegen pulsvissers om de oren

VLISSINGEN - Wat is er nu precies afgesproken over de pulsvisserij binnen Europa? De vissers hopen dat minister Carola Schouten vandaag in de Tweede Kamer helderheid kan verschaffen over het aantal kotters dat tot 1 juli 2021 mag doorvissen.

De Volkskrant en de NOS melden vandaag documenten in handen te hebben waaruit blijkt dat het uitstel tot die datum voor slechts 5 procent van de Nederlandse kottervloot, dus nog maar vijf tot zeven boten, geldt. Vorige week werd in Nederland de uitkomst van de onderhandelingen uitgelegd als dat de helft van de pulsvissers (42 boten) mag blijven doorvissen.

Minister Schouten schreef begin deze week aan de Tweede Kamer dat zij nog geen zekerheid kan bieden aan de vissers zolang de officiële tekst van het akkoord nog niet was vastgesteld. Een woordvoerder van de minister begrijpt dat door de berichten in de media de onrust onder vissers toeneemt. Maar alle getallen die nu rondgaan, staan niet vast, aldus de woordvoerder. Ook in het persbericht dat de Europese Commissie vorige week verspreidde werden geen concrete getallen genoemd. Daarin werd gesproken over ‘overeenstemming over een verbod op pulstuig vanaf 1 juli 2021, zodat de sector zich tijdens de uitfaseerperiode kan aanpassen.” 

Het debat in de Tweede Kamer begint om 10.35 uur.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternella Riemens-Hengst beleefde het bombardement van Westkapelle
    PREMIUM
    Interview

    ‘Kom maar in de bunker, zeiden de Duitsers’. Pieternel­la Rie­mens-Hengst beleefde het bombarde­ment van Westkapel­le

    WESTKAPELLE - Dit is het zesde deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Pieternella Riemens-Hengst (1936) hoe zij in Westkapelle het bombardement op de zeedijk in 1944 overleefde in een Duitse bunker: ,,Een enorme knal, de bunker bleef wel vijf minuten schudden."