Volledig scherm
Henk van der Kooij bij zijn horloges. © Lex De Meester

800 klokjes vooruit in horlogewinkel, 'Van mij mogen ze zomertijd afschaffen'

VLISSINGEN - Als de zomertijd ingaat, zetten de medewerkers van Van der Kooij Edelsmeden in Vlissingen de wijzers vooruit van achthonderd horloges in de winkel. Het is zeker geen favoriet klusje. "Maar horloges moeten up-to-date zijn”, zegt eigenaar Henk van der Kooij.

In de vitrines van de Vlissingse edelsmid klopt alles. Horloges, kettingen en ringen staan keurig opgesteld. Het glas blinkt. Als je goed oplet, dan zie je dat de wijzers van alle klokjes gelijk lopen. 

En zo hoort het, vindt Henk van der Kooij. "Als de wijzers op verschillende tijden zouden staan, dan zou dat geen mooi beeld geven. We willen kwaliteit uitstralen. De vitrines moeten er verzorgd uitzien: dat doet de producten recht.”

Quote

Ik zet mijn verstand op nul, maar natuurlijk doe ik liever andere dingen.

Henk van der Kooij

Een mooi streven, maar je moet er wel wat voor over hebben. De medewerkers van Van der Kooij zijn woensdag al begonnen om de wijzers van alle horloges te verzetten. Zélfs de exemplaren die niet in de winkel staan. "We beginnen met de horloges die niet geëtaleerd zijn. De horloges uit de winkel doen we als laatste, op zaterdag. Het is voor ons ook meteen een controlemiddel: zo weten we of de horloges goed werken.”

Volledig scherm
Zomertijd © PZC

Dat geldt ook voor de klanten. Van der Kooij kan zijn klok erop gelijk zetten: de week na het ingaan van de zomertijd of wintertijd komen tientallen mensen naar de winkel om de batterij van hun horloge te laten vervangen. "We houden er zelfs rekening mee als we de bestellingen doen. Sommige mensen hebben bij elke outfit een ander horloge. Het is een sieraad. Als ze de tijd willen aanpassen, ontdekken ze dat de batterij leeg is. En dan komen er ook nog mensen langs die niet weten hoe ze de tijd van hun digitale horloge moeten verzetten. Dat kan bij sommige digitale horloges best gecompliceerd zijn: je moet het menu in om de tijd vooruit te zetten. En het werkt niet bij elk horloge op dezelfde manier.”

Mede door die ingewikkelde digitale horloges kost het verzetten van alle klokjes in de winkel veel tijd. "Het zou me niet verbazen als er in totaal een dag werk in zit", zegt Van der Kooij. "Ik zet mijn verstand op nul, maar natuurlijk doe ik liever andere dingen. Van mij mogen die zomertijd en wintertijd afgeschaft worden.”

De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag op zondag in: om 2.00 uur gaat de klok een uur vooruit. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement