Volledig scherm
Veel basisscholen hebben moeite om meesters te vinden. © Rink Hof

Acht meesters op één basisschool

Het basisonderwijs schreeuwt om mannen. Ze zijn moeilijk te vinden, omdat steeds minder jongens kiezen voor een baan als leraar. Een enkele school lukt het wel. Op basisschool De Wissel in Vlissingen werken acht meesters.

Remon van Geersdaele (35) moet er niet aan denken: ,,De enige man op een school? Dat lijkt me echt niet tof. Ik ben blij dat ik op maandagmorgen even over voetbal kan praten met mijn collega’s. Een team met alleen mannen is natuurlijk ook niet goed. Het gaat om de mix van vrouwen en mannen. Dat is goed voor de sfeer op school, en voor de kinderen.”

Van Geersdaele geeft les aan groep 8 van christelijke basisschool De Wissel in Vlissingen. Op de school werken elf mannen: acht meesters, twee directieleden en een stagiair. Dat is uitzonderlijk, want in Zeeland is slechts 13 procent van de basisschoolleerkrachten man, blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Landelijk is de verdeling ongeveer hetzelfde. Scholen in het hele land zijn acties begonnen om meer mannen te trekken. Zo werd deze week nog een school in Amsterdam ‘overmeesterd’ door mannen, om aandacht te vragen voor het probleem.

Gezonde mix

Waarom lukt het De Wissel wel? ,,Dat hier een gezonde mix is tussen mannen en vrouwen, trekt andere mannen aan. Jongens van de pabo die hier stage lopen, vinden het heel erg leuk. Ze gaan liever niet weg”, zegt directeur Lizo Koppejan. ,,De laatste jaren zijn enkele oudere mannen met pensioen gegaan. Jongens die hier stage gelopen hadden, deden mee in de sollicitatieronde. Ze hadden een streepje voor, omdat ze de school kenden”, vult adjunct-directeur Danny de Ridder aan.

Wouter Vermeule (33) zat als kind op De Wissel, en geeft inmiddels elf jaar les aan groep 3. Hij heeft zijn roeping gevonden. ,,Dat komt door het enthousiasme van de kinderen. We hadden pas een project over Michiel de Ruyter. De leerlingen namen uit zichzelf spullen mee en vertelden me dat ze bij het standbeeld waren gaan kijken.”

Klik

Quote

Sommige meisjes hebben ook een betere klik met een meester

Wouter Vermeule

De mix van mannen en vrouwen op de school, maakt het werk leuker, vindt Vermeule. ,,Het schoolteam is gebalanceerd. Mijn directe collega, een vrouw, is heel muzikaal. Ik leer veel van haar. Zij is minder goed in ICT-dingen. Zo kunnen we elkaar versterken. Bovendien gaan we verschillend met kinderen om: het ene kind is gebaat bij een zachtere aanpak, voor het andere werkt een strakkere aanpak. Het is te rigoureus om te zeggen dat alleen jongens een mannelijk rolmodel nodig hebben. Sommige meisjes hebben ook een betere klik met een meester.” 

Van Geersdaele: ,,Ik speel wel eens een potje basketbal of voetbal op het plein. En ik denk dat ik me beter kan verplaatsen in jongens. Maar ik denk dat er ook juffen zijn, die dat kunnen. Als je een goede leraar bent, dan kan je het verschil maken. Of je een man of vrouw bent, maakt niet uit.”

Vermeule en Van Geersdaele vinden dat de pabo-opleiding zich meer moet richten op mannelijke studenten. ,,Ik moest tijdens de opleiding een handpop van een washandje maken. Dat vond ik echt zonde van de tijd. Ik wilde geen kleuteropdrachten doen, omdat ik toch al wist dat ik geen les wilde geven aan kleuters”, zegt Van Geersdaele. Vermeule: ,,Als je na de havo naar de pabo wilt, móet je biologie, aardrijkskunde of geschiedenis in je vakkenpakket hebben. Toen ik dat hoorde, had ik bijna een e-mail gestuurd naar Den Haag. Dat houdt juist de jongens tegen om aan de pabo te beginnen, want als je goed bent in bètavakken, laat je die andere vakken juist vallen. Ze willen toch dat kinderen beter leren rekenen?”

Vermeule begeleidt vaak stagiairs van de pabo. ,,Jongens denken dat het kinderachtig is om les te geven aan groep 3. Maar je kunt als man ook jezelf zijn in zo’n jonge groep. Een harde grap kan best op z’n tijd. Ik behandel de kinderen als volwassenen, maar wel met een twist. Ik wil de jongens die hier stage lopen laten zien dat het geen vrouwenvak is. Het heeft ook een stoere kant.” 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement