Volledig scherm
© Thinkstock

Afschieten Zeeuwse katten alleen als het echt moet

MIDDELBURG - De provincie zal niet zomaar verwilderde katten laten afschieten. Dat gebeurt alleen maar als er aantoonbare schade is aan natuur of landbouw.

Het dagelijks provinciebestuur antwoordt dat op schriftelijke vragen van Mark Faasse (Zeeland Lokaal). In navolging van Friesland en Utrecht wil Zeeland het afschieten van verwilderde katten toestaan.

Het provinciebestuur benadrukt dat de opdracht tot afschieten alleen wordt afgegeven 'als het verzoek goed onderbouwd is'. ,,De verwilderde kat valt onder de algemene zorgplicht, dat wil zeggen dat het ongewenst is om zonder redelijk doel dieren te doden."

De plannen hebben tot ophef geleid. Een petitie is inmiddels ruim 5.000 keer ondertekend. Stichting Scheldekat is ook boos. Die vindt dat haar aanpak - de katten vangen en steriliseren - voldoende effectief is.

Het provinciebestuur is blij met het werk van Stichting Scheldekat, maar vindt de mogelijkheid tot afschieten ook noodzakelijk. Het zijn 'maatregelen die elkaar versterken om het aantal verwilderde katten binnen de perken te houden'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedoken’
    PREMIUM

    Hanny beleefde de bevrijding in Goes: ‘Zulke lieve mensen bij wie we waren ondergedo­ken’

    GOES - Dit is het veertiende deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Hanny Schoonwater-Schell (1929) uit Nijmegen over haar gedwongen vakantie in 1944 in Goes: ,,Een man zag het jachtvliegtuig aankomen en riep ‘ga liggen’. Mijn zus deed dat meteen, met haar baby’tje onder zich. Retteketet hoorde je, er werd op de locomotief gemikt.”