Volledig scherm
© Thinkstock

Afschieten Zeeuwse katten alleen als het echt moet

MIDDELBURG - De provincie zal niet zomaar verwilderde katten laten afschieten. Dat gebeurt alleen maar als er aantoonbare schade is aan natuur of landbouw.

Het dagelijks provinciebestuur antwoordt dat op schriftelijke vragen van Mark Faasse (Zeeland Lokaal). In navolging van Friesland en Utrecht wil Zeeland het afschieten van verwilderde katten toestaan.

Het provinciebestuur benadrukt dat de opdracht tot afschieten alleen wordt afgegeven 'als het verzoek goed onderbouwd is'. ,,De verwilderde kat valt onder de algemene zorgplicht, dat wil zeggen dat het ongewenst is om zonder redelijk doel dieren te doden."

De plannen hebben tot ophef geleid. Een petitie is inmiddels ruim 5.000 keer ondertekend. Stichting Scheldekat is ook boos. Die vindt dat haar aanpak - de katten vangen en steriliseren - voldoende effectief is.

Het provinciebestuur is blij met het werk van Stichting Scheldekat, maar vindt de mogelijkheid tot afschieten ook noodzakelijk. Het zijn 'maatregelen die elkaar versterken om het aantal verwilderde katten binnen de perken te houden'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender
    PREMIUM

    Vlissinger Barrie is officieel ‘s werelds grootste kenner van iconisch gitaarmerk Fender

    VLISSINGEN - Niemand ter wereld weet meer over het iconische gitaarmerk Fender dan Barrie van Ginneken uit Vlissingen. De medewerker van muziekwinkel Bax Music in Goes mag dat sinds deze week officieel zeggen. Van Ginneken (34) beantwoordde, onder tijdsdruk, 760 vragen over het instrumentenmerk foutloos en liet daarmee 5500 anderen achter zich. ,,Ik denk dat ik nu wel om een hoger salaris ga vragen.”