Volledig scherm
© Thinkstock

Afschieten Zeeuwse katten alleen als het echt moet

MIDDELBURG - De provincie zal niet zomaar verwilderde katten laten afschieten. Dat gebeurt alleen maar als er aantoonbare schade is aan natuur of landbouw.

Het dagelijks provinciebestuur antwoordt dat op schriftelijke vragen van Mark Faasse (Zeeland Lokaal). In navolging van Friesland en Utrecht wil Zeeland het afschieten van verwilderde katten toestaan.

Het provinciebestuur benadrukt dat de opdracht tot afschieten alleen wordt afgegeven 'als het verzoek goed onderbouwd is'. ,,De verwilderde kat valt onder de algemene zorgplicht, dat wil zeggen dat het ongewenst is om zonder redelijk doel dieren te doden."

De plannen hebben tot ophef geleid. Een petitie is inmiddels ruim 5.000 keer ondertekend. Stichting Scheldekat is ook boos. Die vindt dat haar aanpak - de katten vangen en steriliseren - voldoende effectief is.

Het provinciebestuur is blij met het werk van Stichting Scheldekat, maar vindt de mogelijkheid tot afschieten ook noodzakelijk. Het zijn 'maatregelen die elkaar versterken om het aantal verwilderde katten binnen de perken te houden'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel- en uienhandel vatbaar voor witwaspraktijken’

  OM valt binnen bij bedrijven: ‘Aardappel en uienhandel vatbaar voor witwasprak­tij­ken’

  De export van aardappelen en uien blijkt vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Dat concludeert het Openbaar Ministerie naar aanleiding van invallen bij agri-handelaren in Zeeland en Noord-Holland. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers leveren tientallen miljoenen euro’s af bij Nederlandse agri-handelaren, die boodschappentassen vol contant geld aannemen. Daarmee werken zij vermoedelijk mee aan het witwassen van crimineel geld, aldus het OM.
 2. Donner komt North Sea Port helpen, want samenwerken over de grens is een heel gedoe
  PREMIUM

  Donner komt North Sea Port helpen, want samenwer­ken over de grens is een heel gedoe

  TERNEUZEN - Samenwerken over de grens blijkt moeilijk. De regels voor grensarbeid, infrastructuur, milieu en veiligheid verschillen sterk tussen Nederland en België. Het fusiehavenbedrijf North Sea Port merkt elke dag weer hoe weerbarstig de praktijk is. Piet Hein Donner, oud-minister en voormalig vicepresident van de Raad van State, en gouverneur Cathy Berx van Antwerpen gaan nu onderzoeken wat er te doen valt aan de botsende wetten en regels.