Volledig scherm
PREMIUM
De kerncentrale in Borssele. © Lex de Meester

Alcoholtest op het werk? Bij dit Zeeuwse bedrijf doen ze het

pollVLISSINGEN - De Zeeuwse chemie, jachtbouw en procesindustrie is verdeeld over een verplichte alcohol- en drugstest op de werkvloer. Het kabinet wil dat invoeren. Bij de kerncentrale in Borssele is een alcoholcontrole al jaren gemeengoed. Met succes. ,,We hebben weleens iemand de toegang moeten weigeren”, zegt EPZ-woordvoerder Monique Linger. 

Poll

Ik zou een drugstest op mijn werk weigeren

 • Eens (23%)
 • Oneens (77%)
2009 stemmen

Bij EPZ weet niemand wanneer de controles plaatsvinden. ,,Je wordt er 's ochtends door verrast”, zegt Linger. ,,Onze beveiliging voert de controles uit op willekeurige momenten. Zowel onder personeel als bezoekers. We controleren alleen op alcohol. Het resultaat weten we vaak meteen. Heeft een medewerker gedronken, dan komt die simpelweg niet binnen en volgen maatregelen.”

 1. Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’
  PREMIUM
  portret

  Alex Eggermont leerde om de méns te zien: ‘Een programma als Uitstel van Executie, dat is aapjes kijken’

  TERHOLE - Als filiaal/rayonmanager van Pabo croste Alex Eggermont uit Terhole (54) door heel het land, nu is hij gebonden aan een scootmobiel. Vijf jaar geleden werd hij geveld door een cva, een beroerte, en dat heeft hem de ogen geopend. ,,Vroeger kon ik snel oordelen over mensen die ik niet kende of sprak. Nu weet ik dat je moet luisteren, inleven en dan reageren.”
 2. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 3. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.