Volledig scherm
Bert Beckers (links) en Gerwin Supheert op dak van jachtenbouwer Amels in Vlissingen. Het bedrijf wekt met duizenden zonnepanelen zelf elektriciteit op. © Amels Yachting

Amels wekt eigen stroom op met duizenden zonnepanelen op eigen dak

VLISSINGEN - Op een zonnige zomerdag staat de elektriciteitsmeter bij jachtenbouwers Amels, onderdeel van Damen Shipyards, op nul. Duizenden zonnepanelen op de daken van de constructiehallen in Vlissingen leveren dan genoeg elektriciteit voor het bedrijf om alle lampen te laten branden, de computers te laten zoemen en de machines te laten draaien.

Gemiddeld zal het bedrijf door het jaar heen bijna een derde van de benodigde elektriciteit zelf opwekken. ,,Daarmee daalt onze jaarlijkse CO2-voetafdruk met 20 procent", zegt Bert Beckers, hoofd productie bij Amels. ,,Als we zelf minder stroom nodig hebben, zoals in het weekend en tijdens vakantieperioden, leveren we onze stroom aan het lokale netwerk.” Op piekmomenten levert dat stroom op voor vijfduizend huishoudens.

Medewerker Gerwin Supheert kwam met het idee. ,,Tijdens een wandeling over de zeedijk zag ik hoe de vormen van onze hallen bij uitstek geschikt zijn voor zonnepanelen.” Supheerts voorstel aan de directie heeft niet alleen tot de plaatsing van zonnepanelen op de daken in Vlissingen geleid. ,,Damen in Gorinchem heeft het idee overgenomen en daarmee is een landelijke actie bij alle Damen-werven in Nederland ontstaan,” zegt Victor Caminada, marketing manager. ,,In totaal worden 39.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Dat zorgt voor 12 MegaWatt aan stroom.” Ook op de daken van de werf in Vlissingen-Oost komen zonnepanelen.

  1. Direct na de bevalling cellen uit de navelstreng laten invriezen: Zeeuwen doen het steeds vaker
    PREMIUM

    Direct na de bevalling cellen uit de navel­streng laten invriezen: Zeeuwen doen het steeds vaker

    VLISSINGEN - Heb je net stamcellen van je pasgeboren baby laten invriezen, gaat het bedrijf waar ze opgeslagen zijn failliet. Dat overkwam duizenden klanten van het Europese biotechbedrijf Cryo Save. Nu is niet helemaal duidelijk waar de stamcellen zijn gebleven. Bij Stamcelbank Nederland, dat veel Zeeuwse klanten heeft, kwamen verontruste telefoontjes binnen: kon daar hetzelfde gebeuren? Arts-directeur Joost Kartman legt uit.