Ook vorig jaar arriveerde materieel van het Amerikaanse leger in de haven van Vlissingen.
Volledig scherm
Ook vorig jaar arriveerde materieel van het Amerikaanse leger in de haven van Vlissingen. © ANP

Amerikaanse tanks en pantservoertuigen komen via Vlissingen ons land binnen

VLISSINGEN - Een complete Amerikaanse gevechtsbrigade arriveert vanaf dinsdag in Nederland. Honderden M1 Abrams-tanks, pantservoertuigen en containers komen aan in drie schepen in de haven van Vlissingen. Vanaf daar verplaatsen ze zich door Nederland om naar Oost-Europa te gaan. Tegelijkertijd landen er 1250 militairen op vliegveld Eindhoven. 

De Amerikanen worden bij hun troepenverplaatsing ondersteund door de Britse landmacht en de Nederlandse krijgsmacht. De verplaatsingen maken deel uit van de oefening Defender Europe 2020. Met deze oefening willen de Verenigde Staten testen hoe snel zij drie gevechtsbrigades vanuit Amerika in Europa kunnen krijgen. In totaal gaat het om 20.000 mensen, die in verschillende zee- en luchthavens in Europa aankomen. Aan de oefening doen ook nog eens 9000 al in Europa gestationeerde Amerikanen en 8000 militairen uit 18 Europese landen mee. Met in totaal ruim 37.000 soldaten is Defender Europe 2020 de grootste legeroefening in Europa in 25 jaar. Er wordt geoefend in Duitsland, Polen, Estland, Letland en Litouwen.

Opnieuw de Maas over

Als onderdeel van de oefening steken de Amerikanen 75 jaar na de bevrijding van Nederland opnieuw de Maas over. Dit keer gaat het over een door de Nederlandse krijgsmacht aangelegen pontonbrug. 

De haven van Vlissingen is gedurende de operatie omgetoverd tot een Tijdelijk Militair Object (TMO) Het terrein wordt dan beveiligd door gewapende militairen en de marine patrouilleert met snelle speedboten in de haven. Marineduikers inspecteren de kades waar de transportschepen komen te liggen. De Koninklijke Marechaussee begeleidt de konvooien.